Покачването на случаите на коронавирусната инфекция на страната се дължи на новия щам на вируса – т.нар. британски вариант. Това разкри министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил това вчера на съвещанието с премиера Бойко Борисов. "Вчера на съвещанието при премиера проф. Тодор Кантарджиев потвърди тази информация. Увеличаването на случаите се дължи и на мерките до момента, но и на високата възприемчивост и по-бързото заразяване с новия вариант на вируса", допълни в това отношение Ангелов.

Кунчев: След британския щам идват южноафриканския и бразилския вариант на COVID-19

За последните 14 дни има тенденция за плавно покачване на заболеваемостта, така и на заетостта на лечебните заведения.

"Наблюдаваме добра тенденция, ще анализираме дали ще продължи – броят на излекуваните  да се увеличава като дял спрямо броя на потвърдените случаи. Тази седмица броят на излекуваните е близо 7 хил., а близо 11 хиляди са заразените", коментира здравният министър.

Заетостта на леглата е 48%, 57% е заетостта на интензивните легла. Този параметър обаче не се е увеличил дифузно на този етап, а регионално - в конкретни области. "Затова предлагаме локален подход и овладяване на епидемията в тези места", разкри Ангелов.

"Ще помоля българските политици общественото здраве да е на първо място – изборите идват и си отминават. Нашата цел да преведем хората през тази хора. Аз съветвам предизборните кампании да се водят на открито, с маски и дистанция, с по-малко хора, със залагане на повече онлайн и медийни кампании", призова здравният министър. Той уточни, че събирането на закрито спрямо действащата заповед за забранени.

На въпрос за евентуална трета доза на ваксината на Pfizer Ангелов отсече, че има само медийни публикации, но не и клинични данни за това. Наскоро излезе такава информация за трета подсилваща доза във връзка с циркулиращите щамове – британския, южноафриканския, бразилския, нигерийския вариант на коронавирусната инфекция.

Най-рано имунитет след ваксиниране е 28-ят ден, разкри министърът.

По думите му е възможно да се разболееш след поставянето на първата доза. „Проучванията показват ефикасност на ваксината около 10 дни след втората доза. Последното изследване беше проведено във Великобритания и сравняваше ваксината на Pfizer и тази на Оксфорд. Данните показват, че от 28-ми до 34-и ден се постига достатъчно ниво на антитела в организма, което предпазва на 100% от постъпване в лечебно заведение", поясни Ангелов.

Големите столични болници са със заповед да ваксинират всички членове на СИК с първа и втора доза, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

"Списъкът трябва да е готов до утре (5 март), а ние сме длъжни да ги имунизираме до 10 март. Има създадена организация и запазени ваксини на Pfizer", коментира още той ваксинацията на изборните служители.