/ БГНЕС
Нейно превъзходителство посланикът на САЩ в България госпожа Херо Мустафа във видеозапис рецитира най-популярната част от стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“, като призова българите да си припомнят кой е авторът. Поздравявам посланик Мустафа с избора и с чудесния български език. Радваме се всеки път, когато други страни се стремят да познават и уважават българската култура и история. Полезно е. Също така, вярвам, че едва ли има българин, който не знае автора на стихотворението, коментира от страницата си във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Херо Мустафа рецитира българска поезия (ВИДЕО)

Ще ми се обаче да припомня как продължава това стихотворение. Госпожа Мустафа стигна до „... де Марица тихо шава из тракийска равнина“. А точно след този куплет Вазов продължава отговора си на въпроса къде е България: „там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни“, пише Джамбазки.



Точно така: България според Вазов е там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни. Всеки, който е забравил, може да погледне как свършва стихотворението. Между другото, то включва и следния куплет „До чукарите Карпатски е стигнала тяхна власт и стените Цариградски треперали са тогаз“, напомня още евродепутатът.

Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

Радваме се, че нашите партньори припомнят общата история на България и Македония. Радваме се също, че в тези дни Северна Македония вече е част от НАТО, заявява заместник-председателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки изразява надежда, че посланик Мустафа ще продължава в този дух. Затова ще ѝ подаря нещо друго от Вазов – стихосбирката на Иван Вазов „Песни за Македония“. Историята и литературата свързват, а не разделят, пише в заключение Джамбазки.