/ Dariknews.bg, архив
Адвокат: Болниците могат да си искат от НЗОК парите за четците за пръсти
93137
Адвокат: Болниците могат да си искат от НЗОК парите за четците за пръсти
  • Адвокат: Болниците могат да си искат от НЗОК парите за четците за пръсти
Болниците могат да си поискат от Надзорния съвет на здравната каса парите, похарчени за купуването на четци за пръсти. Това обясни пред Дарик Асен Георгиев, адвокат на една от организациите, атакували пръстовата идентификация в съда – Федерация „Български пациентски форум”. За да се реализира идеята на бившия здравен министър Петър Москов за регистрация в болници посредством пръст, всяка болница трябваше да купи необходимия брой четци за пръсти, чиято единична цена бе 239 лв. без ДДС.

Окончателно: Без пръстов отпечатък в болниците

Болниците могат да попитат Надзорния съвет на здравната каса какво да правят със закупените четци за пръсти или да си поискат парите, похарчени за тях, информира Асен Георгиев.

Преди ден Върховният административен съд със свое решение изпрати системата за пръстова идентификация, въведена от бившия здравен министър Петър Москов, в историята. Само софтуерът за новата регистрационна система струваше на здравната каса 476 000 лева, а общата й стойност костваше на болниците около 4 млн. лв.

Георгиев припомни, че миналата година Надзорният съвет на касата взе решение да не плаща на болниците за лекувани от тях пациенти, ако те не са си купили четци за пръсти.

"Болниците какво могат да направят сега? Да си искат парите от Надзорния съвет за тези устройства, които ги принудиха да купят, тъй като в решението на Надзорния съвет беше записано, че ако не си купят такива устройства, тогава няма да им бъде плащано и няма да сключат договори. Да си искат парите за устройствата от Надзорния съвет. Или пък, ако имат отказ от заплащане по тази причина, също могат да си искат парите", каза той.

НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците

Не е ясно обаче какво ще стане с парите на Здравната каса, похарчени за софтуерната система. Тъй като в Закона за бюджета на касата изобщо нямало суми, предвидени за подобни разходи, софтуерът бил закупен чрез перо "Инвестиционни разходи". Асен Георгиев допълни, че допуска да е останала в миналото „арогантната практика”, въведена и прилагана от бившия министър Москов – "когато съдът отмени дадено решение, то да бъде възпроизведено отново в друг акт, под друго име или под друг номер".