/ БГНЕС, архив
УС е сключвал финансово необезпечени договори
Дългове за над 25 млн. лв. е натрупала БНТ до края на април 2019 г. под ръководството на Константин Каменаров. Това сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от ревизията на предишното ръководство на националната телевизия.

Проверката на АДФИ прави извода, че ръководството на БНТ е сключвало договори и е поемало финансови ангажименти без да са предвидени и утвърдени от УС на държавната телевизия, а неведнъж - и въпреки становищата на финансовата дирекция, че държавната медия не може да си ги позволи, защото ще увеличи дефицита и дълговете си. Въпреки че Управителният съвет е наясно с увеличения размер на задължения по договори с доставчици, е продължил да сключва такива.

Ревизорите откриват още, че дълговете скачат драстично за краткия период от 31.12.2018 г. до 30.04.2019 г. - с още 16,7 млн. лв. И така към края на април миналата година БНТ вече калкулира дългове за 25,1 млн. лв. Те са натрупани от неразплатени задължения и разходи по договори, които не са финансово обезпечени. Разходите с най-голям дял към тази дата са за персонал, разпространение на програмите, за външни продукции, за купуване на спортни права и филмови пакети и програми. Докладът посочва, че взетите мерки за оптимизиране на разходите и намаляване на задълженията са с незначителен ефект.

Ревизията проследява как през годините борчовете лавинообразно растат. АДФИ констатира, че в края на декември 2018 г. дълговете на БНТ скачат с цели 241% само за една година, сравнено с 31 декември 2017 г. Към 31 декември 2018 г. задълженията са за 18 131 889 лв. Към 30 април 2019 г. пък дълговете на БНТ към доставчици в сравнение с 31 декември 2018 вече са скочили с 8,7 млн. лв.  

Примери за разходи не по бюджетния джоб на обществената телевизия са договорите за придобиване на медийни права за излъчване на пакет Олимпийски игри - Зимни през 2018 г. в Южна Корея и Летни - през 2020 в Япония. Стойността на договора е 1,6 млн. евро. Сключен е и договор с УЕФА за телевизионни права за ЕВРО 2020 на стойност 3,4 млн. евро. 5,3 млн. лв. от този договор са финансово необезпечени.

Финансовата дирекция отново е предупредила, че БНТ ще увеличи дефицита си и ще наруши бюджетния закон с натрупване на дългове, повече от допустимите 10 млн. лв. от закона за бюджета. Въпреки това УС е дал съгласие за участие на БНТ в търга за придобиване на права. Общо сумата за пет договора за придобиване на спортни права е 12,9 млн. лв. Останалата част от дълговете са към НУРТС.


Докладът е на 67 страници и е публикуван на сайта на БНТ.
 

АДФИ

АДФИ

На 22 април м.г. стана ясно, че Каменаров е окончателно осъден за шофиране в нетрезво състояние, а два дни по-късно той депозира оставката си пред СЕМ. На 5 юли пък след конкурс бе избран новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който още с идването си на поста алармира за непосилните дългове на държавната телевизия и необходимостта от спешни мерки.

Целия доклад може да видите тук.