/ ThinkStock/Getty Images
Близо 90% от хората не знаят какво точно представлява съдебната реформа. Това става ясно от проучване на агенция Медиана по темата. Според изследването обществото не е наясно какво всъщност се предлага, за да се реформира системата.
 
На практика, призивите за „съдебна реформа“, „истинска съдебна реформа“ и дебатите за това кой е виновен са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система и усещането, че „всинца са маскари“, сочи проучването на Медиана.
 
Според анкетираните в изследването в битката за правосъдна реформа няма „добри“ - половината смятат, че „Реформаторите“ са „лоши“, защото зад действията им се привижда преследване на лични политически, властови и други цели. В същото време останалите са оценявани като „лоши“, просто защото служат на система, която работи лошо.
 
Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана, сочи проучването на Медиана.
 
Според една четвърт от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично, 20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система, а едва 10% считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила.
 
Според проучването хората виждат три основни проблеми в правосъдната система – корупция, политическа и олигархични зависимости, както и безконтролност и безнаказаност на магистратите.