/ БГНЕС
Социалният министър: Минимална заплата 650 лв. до края на мандата е реалистична
94457
Социалният министър: Минимална заплата 650 лв. до края на мандата е реалистична
  • Социалният министър: Минимална заплата 650 лв. до края на мандата е реалистична
Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Каква трябва да бъде минималната заплата?

Сред приоритетите на ведомството са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка. По думите на министъра тези цели следват тенденциите на пазара на труда.

Близо 8% от българите попадат в графата "работещи бедни", живеят с 314 лв на месец
 

БГНЕС


Петков припомни, че по данни на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица е 6,7 на сто, а броят на регистрираните безработни е около 220 000, което се равнява на безработицата преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 г.

Работещите в момента българи могат да останат без пенсии заради демографската криза?
 
Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 000 души около 120 000 са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тези хора. Така с бюджетни средства през следващите четири години ще бъдат обучени 50 000 безработни, а със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

Бисер Петков
БГНЕС

Бисер Петков подчерта, че министерството няма намерение да прави промени в параметрите на пенсионната система така, както са установени през 2015 г. Няма да се променят пенсионната възраст и стажът за пенсия.
БТА