/ БГНЕС
Проектът "Белене" е жизнеспособен при цена по-ниска от 10,5 млрд. eвро
Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"?
95233
Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"?
  • Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"?
Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен при цена по-ниска от 10,5 млрд. eвро. Това сочи анализът на експертите от БАН, въз основа на който правителството ще вземе решение да се рестартира проекта. Участието на държавата в проекта дава повече шансове централата да бъде изградена, твърдят учените.
 
Експертите все пак не посъветваха пряко държавата да изгради централата, но предложиха варианти, при които е възможно този проект да стане факт в български условия.
 
Експерти се обявиха за изграждането на АЕЦ "Белене", искат да е изцяло държавна собственост

Процентното съотношение на участие в проекта между държавата и потенциалния инвеститор е въпрос на договаряне, уточни проф. Александър Тасев, ръководител на изследването за изграждането на атомната централа. Най-добрият вариант е съотношението привлечен собствен капитал да бъде 70 към 30. А лихвата, по която ще се теглят заеми за АЕЦ "Белене", да бъде 4,5%, уточни той.
 
Цената, на която АЕЦ "Белене" ще продава ток, зависи от параметрите, които ще се договорят, ако наистина се даде рестарт на изграждането на централата. Като цената на тока се движи в рамките на 57 евро до 84 евро за мегават, по-вероятно е електроенергията да се продава на стойност, близка до горната граница.
 
Премиерът: Китайски инвеститори имат сериозни намерения към АЕЦ Белене

Според Александър Тасев проучванията сочат, че в бъдеще ще има недостиг на електроенергия у нас. "В България се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата, която може да бъде ядрена", обясни той.
 
Проектът за АЕЦ "Белене" има нотификация от Брюксел, но е възможно страната ни да търси одобрение от Европейския съюз по някои параметри на настоящия проект. Наличието на ОВОС и изградена инфраструктура са предимства, които биха дали преднина на този проект с 5 до 8 години пред други такива, подчертават от БАН.
 

БГНЕС


Оборудването за АЕЦ Белене се съхранява при спазване на всички изисквания

Окончателното решение трябва да бъде взето бързо, но не прибързано, посочи и енергийният министър Теменужка Петкова. "Такова решение трябва да се вземе с консенсус. Когато се стигне до там да имаме решение, то ще бъде поставен и пред парламента, за да може и той да произнесе като суверен", поясни тя.
 
В крайна сметка решението за втора атомна централа ще бъде политическо. Съществен проблем остава и намирането на стратегически инвеститор, който без държавни гаранции трудно би се заел с изграждането на централата.