/ БГНЕС, архив
С над 100 млн. лева са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. Това показват данните от дистанционната връзка на Националната агенция за приходите (НАП) с касовите апарати, съобщиха от агенцията.
 
Акция в Слънчев бряг: Иззеха музикални уредби от заведения (ВИДЕО)

Сред местата с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи е Обзор - 149 процента повече спрямо юли 2016 г. В големите курорти също има повишаване на оборотите. Така например в Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг - 10%, а в Златни пясъци - 22%. От началото на летния сезон досега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки.
 
Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.
 
НАП запечата хотели по Северното Черноморие

И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници", извършват лятна контролна кампания по Черноморието. Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки.
 
За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на две седмици след запечатването. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113.
 
Затворена група във Facebook предупреждава за данъчни проверки по морето
 

БГНЕС, архив


Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП. Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.
 
Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.