Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов / БГНЕС
По никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени от която и да било политическа сила или да ни приписват, че сме работили в техен интерес. Това коментира в кулоарите на парламента заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.
 
По-рано днес пресцентърът на ГЕРБ съобщи за решение на Изпълнителната комисия общинските съветници на формацията в Пловдив на утрешната извънредна сесия да гласуват за отменяне на решението за придобиване на акции от Министерството на икономиката /МИ/ в панаира, предоставени безвъзмездно.
 
ГЕРБ иска да се отмени решението на ОбС-Пловдив за придобиване на акции в Панаира

След разговори с кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров ГЕРБ "препоръча на общинските съветници на партията в общината да преразгледат решението за безвъзмездно предоставените акции от МИ в Пловдивския панаир, защото в последните дни се разразиха много спорове и спекулации и обвързаха ГЕРБ с тези, които са градили паралелната държава през времето, когато са управлявали, а това са представителите на БСП", разясни Цветанов.
 
"Панаирът отдавна е подарен на г-н Гергов, още през 2006 г. безвъзмездно. Без основания МС, ръководен от Сергей Станишев, и МИ като принципал на панаира, министър Овчаров, движеща сила - Корнелия Нинова,- която беше представител на МИ в Борда на панаира, подариха 49 на сто от държавните акции на дружеството "Пълдин Туринвест", доминирано от бизнесмена Георги Гергов", допълни Менда Стоянова.
 

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова
БГНЕС

По думите й, панаирът отдавна е загубен и за държавата, и за община Пловдив.

Стоянова припомни, че по времето на кабинета "Борисов 1" министърът на икономиката Трайчо Трайков е завел дела с цел съдът да се произнесе имало ли е нарушение при сключването на сделката, може ли тя да бъде развалена. На две инстанции ВАС е потвърдил, че няма нарушения, и подаръкът, по думите на депутата, е узаконен окончателно.
 
Малко по-късно след реституционни дела Георги Гергов е придобил още два процента от панаира и до момента държи контролния пакет с 51 на сто дялово участие, каза още Стоянова. Този контролен пакет му осигурява безконтролното стопанисване на панаира, 49 на сто остават в МИ като държавен дял, който не носи никакви активи и дивиденти за държавата, са също сред аргументите от ГЕРБ да настояват за отказ от сделката.

Що се отнася до запланувания строеж на нова опера на територията на Международния панаир, Менда Стоянова обясни, че това е било само една опция за мястото и допусна, че то може да се смени.
 
БТА