МЕСТНИ ИЗБОРИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ
Меглена Кунева © снимка: Sofia Photo Agency  

Меглена Кунева

Меглена Кунева е издигната от инициативен комитет за кандидат-президент. Кандидат за вицепрезидент заедно с нея е Любомир Христов.

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 година.

Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки".

В периода 1988-1989 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

В периода 1987-1991 г. е редактор и водещ в Българското национално радио.

През периода 1991-2001 г. като старши правен съветник в Министерския съвет участва в изготвянето на законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

Специализира през 1995 г. и през 1999-2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ,

През 1996 г. специализира екологично право в "Оксфорд", Великобритания.

Два пъти е избирана за народен представител от листата на НДСВ - през 2001 и 2005 г.

През 2001 г. е определена за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз, а през 2002 г. става първият български министър по европейските въпроси. Номинирана е от българското правителство и на 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите.

През 2008 г. Меглена Кунева е първата българка, получила наградата на „European Agenda" за комисар на годината и на изданието "European Voice" за европеец на годината.

Тя е председател на Борда на директорите на Центъра за европейски политики и специален съветник за правата на пътниците на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас.

Меглена Кунева е носител на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност. Член е на Борда на директорите на BNP Paribas.

Владее английски, френски и руски езици.

Омъжена, с един син.

Източник: Агенция "Фокус"

прочети още ↓ скрий ↑

Още за Меглена Кунева

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още