ССБ иска проверка на сигналите срещу кандидатите за главен прокурор
ССБ иска проверка на сигналите срещу кандидатите за главен прокурор / dariknews.bg/архив
ССБ иска проверка на сигналите срещу кандидатите за главен прокурор
59024
ССБ иска проверка на сигналите срещу кандидатите за главен прокурор
  • ССБ иска проверка на сигналите срещу кандидатите за главен прокурор

 

Комисия към Висшия съдебен съвет трябва да проверява сигналите, които поставят под съмнение честността и независимостта на кандидатите за главен прокурор.  Такова е становището на Съюза на съдиите (ССБ), който провежда в Пловдив годишното си отчетно събрание и предстои днес да избере нов управителен съвет и председател.

Говорителят на съюза съдия Нели Куцкова коментира за Дарик радио, че проверката на смущаващи информации, свързани с кандидатите за обвинител №1,  ще предотврати избирането на неподходящ човек за поста.

Личното й мнение, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества – почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск.

По отношение на трите номинации за поста – на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, на зам.-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на спецпрокуратурата Борислав Сарафов,  Куцкова каза, че те са хора с качества.

Тя съобщи, че Съюзът на съдиите е предложил на Висшия съдебен съвет да направи анализ на прокуратурата по повод на забавянето на работата по висящите преписки срещу магистрати.

Чуйте какво каза още Нели Куцкова в прикачения звуков файл.