Стотици протестираха срещу забраната за пушене на закрито пред парламента
Стотици протестираха срещу забраната за пушене на закрито пред парламента / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Протест срещу забраната за пушене на закрито в София
58976
Протест срещу забраната за пушене на закрито в София
  • Протест срещу забраната за пушене на закрито в София

Стотици хора се събраха на протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето пред сградата на Народното събрание. Недоволни от забраната протестираха и в още няколко от големите градове. Организатор на протеста е Сдружение на заведенията в България. Това е неформално обединение, което е създадено в социалната мрежа Фейсбук по повод приемането на промените в Закона за здравето, въвеждащи тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места, включително и в заведенията за обществено хранене и местата за развлечение от 1 юни тази година.

Протестиращите настояват да се върне старият режим за пушене на закрито, защото сегашният опразва заведенията и ги заплашва с фалит. Увеличават се съкращенията на персонал в заведенията, обясни пред Дарик Станислава, която работи в нощен клуб в столицата: „Клиентите драстично намаляха, заведенията остават празни след забраната. Постоянно се разправяме с клиентите, защото искат да пушат, а не може", каза тя.

Стотици протестираха срещу забраната за пушене на закрито пред парламента
netinfo

Да не се пуши в заведенията е малоумно. Там човек не отива да живее здравословно, а да си увреди здравето

- Андрей Слабаков

Активният пушач и пазител на свободата да се пуши в заведения Андрей Слабаков също подкрепи протеста. „Да не се пуши в заведенията е малоумно. Там човек не отива да живее здравословно, а да си увреди здравето, ако това някой не го знае. Имаше едно нормално и справедливо решение - да бъдат разделени пушачи и непушачи, което беше готино и на нас ни харесваше. Няма смисъл в тази забрана, няма да пушим по-малко. Аз разбирам забрана да спрат продажбата на цигари, само че искат милиард и половина, колкото вкарваме в бюджета. Значи това е тотално лицемерие и лъжа! Освен това ние вкарваме такива пари в държавния бюджет. Това са милиард и половина от акцизи плюс парите от ресторантьорите, защото пушейки в техните заведения, ние вкарваме още пари, те плащат данъци и всъщност да не казвам голяма дума, ама ние сме като АЕЦ Козлодуй, вкарваме поне толкова мангизи в държавата. Малко уважение все пак", каза Слабаков.

Стотици протестираха срещу забраната за пушене на закрито пред парламента
netinfo

По-доброто здраве в България трябва да има шанс

- председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова

Запитана дали протестиращите имат шанс да променят закона, председателката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Даридкова отговори, че според нея по-доброто здраве в България трябва да има шанс, така че забраната от гледна точка на здравната комисия е по-добре да остане.

Според организаторите на протеста ограничението за пушене на закрито е довело до спад на оборота с около 40 процента в нощните клубове.