Проф. Владимир Божинов предлага референдум за забраната за пушене
Проф. Владимир Божинов предлага референдум за забраната за пушене / снимка: sxc.hu
Проф. Вл. Божинов: Защо не проведем референдум за забраната за пушене
58967
Проф. Вл. Божинов: Защо не проведем референдум за забраната за пушене
  • Проф. Вл. Божинов: Защо не проведем референдум за забраната за пушене

Да се пуши или не на закрито не е най-големият проблем нито на България, нито на човечеството. Но със забраната се противопоставят пушачи срещу непушачи. Това каза пред Дарик проф. Владимир Божинов, противник на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Преподавателят в Химикотехнологичния и металургичен университет в София предлага и в България този въпрос да се реши с референдум.

„Нещото, от което ме боли най-много днес, не е, че не може да се пуши на закрито. Винаги могат да се извадят един куп аргументи в едната и другата посока, но забелязвам тенденция на противопоставяне на хората на пушачи и непушачи - нещо, което отсъстваше от нашия бит. Поне този проблем не сме имали", каза Божинов. По мнението му сега непушачите са започнали да стават по-агресивни спрямо пушачите. „И, разбира се, това се насажда пак от едни чиновници. За мен това са чиновнически истории, това не е проблемът на България и човечеството", коментира той.

Проф. Божинов напомни, че през септември в Швейцария бе проведен референдум и хората в алпийската страна отхвърлиха пълната забрана за пушене на обществени места. Противнъкът на забраната пита защо и в България не се направи допитване по въпроса.

„Освен приятели пушачи имам и приятели непушачи и ние винаги сме били заедно и никой не е имал претенции към пушенето. Какво стана изведнъж? Няма да говоря за циничната страна на този въпрос, защото тя може би ще прозвучи като клише, но ако беше толкова лесно човек да се откаже от цигарите, сигурно всички такива като мен биха го направили. Не си мислете, че никой от нас не си дава сметка. Това ни удря и здравословно, и финансово, и във всякакви други аспекти. Няма какво да го крия. Но лицемерието е в друго. Лицемерието е, че мен са ме научили да пуша цигари, продавали са ми цигари, рекламирали са ми ги и сега се иска от мен да направя нещо, което е много трудно, което ако беше толкова лесно, със сигурност щях да го направя. Това е проблемът за мен, цинизмът в това", коментира Божинов.

От 1 юни тази година влезе в сила пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Тя срещна силен отпор от страна на ресторантьорите и собствениците на заведения, които изчислиха, че мярката, с която властта защитава здравето на българина, ще струва на бранша около 300 млн. лв. годишно, и пророкуваха фалити в сектора. С настъпването на есента те алармираха, че заведенията им остават празни и поискаха да се върне старият режим за пушене - с отделни зони за пушачи и непушачи. Бизнесът организира протест срещу режима на пушене. От своя страна независими депутати предложиха в края на септември законови промени, с които забраната да отпадне, но те все още не са разгледани от парламента. Управляващите са категорични, че не биха подкрепили смекчаване на режима.