Красимир Велчев: Всеки депутат, говорещ за данък лихва, да декларира депозитите си
Красимир Велчев: Всеки депутат, говорещ за данък лихва, да декларира депозитите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Красимир Велчев: Всеки депутат, говорещ за данък лихва, да декларира депозитите си
58721
Красимир Велчев: Всеки депутат, говорещ за данък лихва, да декларира депозитите си
  • Красимир Велчев: Всеки депутат, говорещ за данък лихва, да декларира депозитите си

ГЕРБ поиска всеки депутат, който вземе отношение по въвеждането на данък „лихва", да декларира какви спестявания има в банките. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от управляващата партия Красимир Велчев. От своя страна депутатът от Коалиция за България определи предложението като „простотия".

Кирчо Димитров от Синята коалиция обясни, че от обединението са предложили да отпадне данъкът, с който се облагат доходите от лихви на физическите лица по депозитите им в търговските банки.

„Който дебатира и говори по тази тема, първо да декларира колко пари има на влог, защото ние сме дали клетва, че ще защитаваме преди всичко държавните интереси и интересите на хората, а не личните. И затова, нека господин Димитров и не само той, но той говори от името на Синята коалиция, да каже Синята коалиция какви влогове имат", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Михаил Миков от БСП напомни на Велчев, че депутатите и другите хора, заемащи висши държавни длъжности, си декларират депозитите пред Сметната палата. „Защото тук е малко смешна ситуация - да не се изказват пенсионерите за пенсиите, да не се изказват лекарите, ако са лекари. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тази простотия, която се предлага в момента, няма никакво същинско съдържание", коментира Миков.

В проектотекстовете, които в момента се обсъждат в пленарната зала, се предвижда доходите от срочните депозити да се облагат с 10% ставка. Банките ще удържат данъка и ще го привеждат директно към хазната. Облагането ще се налага в момента на получаване на дохода от лихва.