Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2013-а
Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2013-а
58523
Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2013-а
  • Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2013-а

Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене от депутатите за по-малко от два часа. Така в един ден те успяха да гласуват три от най-важните закони за следващата година - за републиканския бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на Здравната каса.

Депутати от опозицията бяха категорични, че най-големият грях на управляващите е, че не са направили реформите в здравеопазването. Йордан Цонев от ДПС заяви, че миналото правителство е оставило резерв за реформи, но те не са проведени от следващия кабинет.

„С бюджета за здравеопазване за тази година управляващите се опитват да ни втълпят три мита: че парите за здраве през 2012 г. ще бъдат повече; че реформата в здравеопазването продължава; и че здравеопазването е основен приоритет на тази власт”, заяви в парламента Мая Манолова от левицата.

Опозицията в някои изказвания все още не беше разбрала, че преди няколко часа беше приет закона за държавния бюджет и беше гласуван от Народното събрание в такива параметри, че за Министерството на здравеопазването средствата са ясни и в момента обсъждахме закона за бюджета на НЗОК. Имаше и такива изказвания, които се опитваха да развенчаят митове, но единственият мит, който се развенча, че колеги от Коалиция за България не могат да смятат. Защото е безспорно, че 1,682 млрд. лева далеч не са равни на 3,345 млрд. лева”, обясни в отговор от трибуната здравният министър Десислава Атанасова.

В отговор Манолова отвърна: „Както виждаме в бюджета за здравеопазване за 2013 г., тя (бел. ред. държавата) си е плюла на петите и е избягала от всякакви ангажименти в здравеопазването. Държавата е дим да няма от здравеопазването”.