Промениха правилата за избор на нов главен прокурор
Промениха правилата за избор на нов главен прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Промениха правилата за избор на нов главен прокурор
58519
Промениха правилата за избор на нов главен прокурор
  • Промениха правилата за избор на нов главен прокурор

Противоречиви правила за избора на нов главен прокурор прие Висшия съдебен съвет. Кадровиците определиха кандидатурите да се гласуват по ред на постъпването им, а не по азбучен ред, както обикновено е прието. Вотът ще бъде анонимен и електронен, въпреки мнението на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който настояваше да се гласува с бюлетини. При тези правила, ако първият изслушан събере 17 или повече гласа, останалите кандидати дори няма да бъдат гласувани.

Няколко часа след приемането на спорните правила във ВСС беше внесена и първата кандидатура за наследник на Борис Велчев. Тя е на Сотир Цацаров, председател на Окръжния съд в Пловдив и свързван с управляващата партия. Кандидатурата му е предложена с подписите на седем от членовете на Висшия съдебен съвет и е придружена с неговото писмено съгласие.

В подписката са имената на Галя Георгиева, Ясен Тодоров, Светла Петкова, Михаил Кожарев, Каролина Михайлова, Магдалена Проданова и Соня Найденова. По-голямата част от тях са избрани от парламентарната квота. Приемането на спорните правила озадачи Лазар Груев, който не можа да си обясни кое налага гласуването да се извърши по ред на постъпването на кандидатурите, а не по азбучен ред.

„Поддържах предложението за гласуване с бюлетина, на първото място затова обществото да разбере всеки един от кандидатите за поста главен прокурор колко гласа е получил. Ако има сценарий, не е добър”, обясни Лазар Груев.

„Правилата формално гарантират публичност. Въпросът е в състоянието на духа на този, който участва в гласуването”, заяви още Груев относно коментарите дали по този начин не се нарушава така често споменаваната прозрачност на избора.

След номинациите кандидатите ще имат седемдневен срок, за да представят своите концепции. Следват още няколко процедури, свързани с поставянето на въпроси и тяхното отговаряне, а после е и самото изслушване. Това означава, че нов главен прокурор може да бъде избран най-рано в средата на декември.