Евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх би било опасно?
Евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх би било опасно? / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх би било опасно?
58423
Евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх би било опасно?
  • Евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх би било опасно?

Патриарх Максим запази единството на Българската православна църква и това е едно от неговите безспорни постижения, които трябва да бъдат повтаряни именно защото са безспорни. Около това се обединиха в предаването "Кой говори" социологът Андрей Райчев и психиатърът д-р Николай Михайлов.

Според Андрей Райчев голяма опасност пред православната църква е евентуалното избиране на пловдивския митрополит Николай (който ще отговаря и за Софийската митрополия, докато се избере временен наместник) за патриарх заради неговата арогантност и морално двусмислие.

"Това е човек, който ходи със скъпи часовници и джипове, който съчетава това с изключително радикална проповед с поза на абсолютно безгрешно същество, което знае истината, сочи с пръст, наказва. Има голяма опасност, ако младите не се активизират, имам предвид и свещениците, но и миряните, това място да бъде купено с пари", подчерта Райчев.

Д-р Михайлов се съгласи, че такава опасност има: "Един такъв особен бизнес с вкус към църковните отличия, защото му е потребна една такава стилизация на образа, тези хора нямат нищо друго освен арогантност. Следователно те са опасни, щом става дума за бъдещето на една институция с духовно и национално значение".

Според църковния устав избираемият Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред. В момента митрополит Николай е на 43 г.