Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите
Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите
58419
Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите
  • Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите

След изборите догодина бюджет 2013 ще бъде актуализиран. Това е прогнозата на Синята коалиция, която обяви още веднъж, че няма намерение да подкрепя макрорамката за следващата година.

По думите на съпредседателя на коалицията Мартин Димитров бюджетът за следващата година е направен да издържи шест месеца. „Веднага след това ще рухне и новото правителство, което и да е то, трябва да започне да прави нов бюджет при направени огромни предизборни разходи в много тежка ситуация", допълни той. Сините прогнозират нов пик на кризата през 2013 година, който ще постави нови изпитания пред страната ни.

Другият съпредседател на коалицията Иван Костов е категоричен, че бюджет 2013 не съдържа никакви антикризисни мерки, не обещава увеличение на доходите, а повишаване на нивото на безработицата. „Ако се гледат приоритетите на този бюджет, се вижда, че най-неприоритетни функции за бюджета са здравеопазването, съдебната власт, науката, образованието и националната сигурност, ако се съди по бюджета на ДАНС. А най-приоритетна се оказа социалните помощи и обезщетенията, които ще нараснат с 6,9 на сто. Същото го направи и тройната коалиция, когато трябваше да намира пари да купува гласове. Това е политиката на тройната коалиция, която ние не можем да подкрепим", коментира Костов.

Той изрази становището на депутатите от коалицията, че трябва да гласуват против тези бюджети на правителството.