Парите за здравни осигуровки за догодина остават 941 млн. лева
Парите за здравни осигуровки за догодина остават 941 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парите за здравни осигуровки за догодина остават 941 млн. лева
58176
Парите за здравни осигуровки за догодина остават 941 млн. лева
  • Парите за здравни осигуровки за догодина остават 941 млн. лева

Средствата, които държавата внася за здравни осигуровки, за трета поредна година няма да бъдат увеличавани и ще останат 941 млн. лева. За това алармираха от съсловните организации в сектора, подкрепени от опозицията в парламента, по време на гласуването на бюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 2 милиарда и 707 милиона лева бяха приети този следобед на първо четене като бюджет 2013 за институцията. Заместник-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се чувства комфортно, когато говори за финансирането на здравеопазването в мандата на ГЕРБ, тъй като средствата били с над 70 млн. повече от миналогодишните и с 60 на сто над отредените за касата през 2008 година. От съсловните организации обаче са категорични, че твърдението, според което парите за 2013 г. са повече, е груба лъжа.

Когато се говори, че през 2008 г. бюджетът на касата бил значително по-малък, съзнателно се изпускат други факти, убеден е председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов: „Съвсем съзнателно се изпуска, че по това време бюджетът на министерството беше между 700 и 800 млн., около 300 млн. имаше за субсидия на диспансерите, но тя минаваше като държавна субсидия през общините. Този ръст в сумите, които минават през касата, се дължи основно на едно перо - това са лекарства. Знаете, че те се увеличиха три пъти".

Според Цветан Райчинов няма друга държава в света, която да заделя за здравето на дете по 16 лева, колкото са заложени в бюджета. „Защото с изменение на закона вноската за деца се намалява на половин. Това е реалността и остава 16 лева. Българско дете с толкова ще се лекува на месец. Какво стана с тия 50 млн.? 9 млн. от 2011 г. чухте ли някакъв конкретен отговор? Нещо по тези цифри чухте ли? Къде са тия пари? Това сива каса ли е, държава ли е, икономика ли е или е кой каквото иска си прави и не дава отчет на никой", коментира д-р Райчинов.

От лекарския съюз са убедени, че Национален рамков договор най-вероятно няма да бъде подписан. Ако има НРД, то ще бъде на финансовия министър, допълни още Райчинов. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обаче отказа да даде коментар пред журналистите.