Облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок
Облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок
57980
Облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок
  • Облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок

С данък ще се облагат само лихвите по депозитите с уговорен срок. Това коментира заместник финансовият министър Владислав Горанов, след като депутатите одобриха на първо четене промените в закона за данък върху добавената стойност. По думите му преди окончателното приемане промените ще се прецизират и банките ще трябва всеки месец да плащат данъка.

Ето какво още каза Владислав Горанов: "Информацията ще постъпва обобщено за целия размер на платените от банката за месеца лихви по депозити срочни на физически лица. Така че никаква индивидуализираща информация за влоговете на отделни физически лица няма да се обменя между банките и приходната администрация.

На база на оценките от 2012 година за начислените лихви по срочни депозити на физически лица, оценката е между 120 и 130 милиона. Колко е броят на вложителите в срочни депозити трудно може да се каже, тъй като има статистика за броя на депозитите, а не за броя на вложителите. Има много хора, които имат повече от един срочен депозит. В този смисъл е трудно да се каже точният брой на физическите лица, които ще бъдат засегнати от този вид облагане.

Няма икономическа аргументация само заради данъка върху платените лихви по срочните депозити да се променят нивата на лихва на облагане".