Парламентът прие на първо четене промените в закона за данък лихва
Парламентът прие на първо четене промените в закона за данък лихва / Sofia Photo Agency, архив
Парламентът прие на първо четене промените в закона за данък лихва
57975
Парламентът прие на първо четене промените в закона за данък лихва
  • Парламентът прие на първо четене промените в закона за данък лихва

С 10 процента да се облагат доходите от лихвите по депозитите на хората от началото на 2013 година. Това предвиждат промените в закона за данък върху добавената стойност, които парламентът прие на първо четене. Идеята е доходите от лихви по депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата членка на Европейския съюз да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи.

Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата. Очаквано опозицията разкритикува решението и го нарекоха "данъчно мародерство". Ето какво казаха по време на обсъждането Пламен Орешарски от БСП, Красимир Велчев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Пламен Орешарски от БСП: "Като цяло днес данъчната тежест е значително по-висока отколкото преди няколко години. Най-малкото, когато вие поехте мандата. Чисто икономически този данък няма да донесе толкова ползи на бюджета, колкото вреди ще нанесе на икономиката

Красимир Велчев от ГЕРБ: "Имам една молба към всички, които се изказват и взимат отношение по този въпрос - специално за лихвите върху кредитите - тук от тази трибуна да декларират в такъв смисъл конфликт на интереси и да заявят, че те и свързани с тях лица имат или нямат влогове над 10 000 лева.

Йордан Цонев от ДПС: "Когато на майка ми, която има 5000 лева влог, й вземат 10, 20 или 30 лева, тя ще скърби. И на вашата майка.... Да, на година. С тези 20 или 50 лева на Коледа тя ще купи на внуците си подарък. Да, ще скърби - попитайте ги и ще видите, че е така".

Красимир Велчев от ГЕРБ: "С този закон, с моите вноски аз ще помогна на другите майки, на които синовете им нямат деца, нямат близки или техните деца нямат възможност да се грижат за тях. Затова искам да кажа на тези пенсионери - този закон ще им отнеме от 20 до 30 стотинки на месец от влоговете и ще има възможност правителството да им даде около 15 лева върху пенсията. Как ще накараме младите хора да работят? Та вие забравяте ли, че преди 10-15 години имаше млади хора, които взимаха по 10 000 лева кредит от банката, за да започнат бизнес. Ами защо сега имат пари в банките, защото си продадоха бизнеса. Защо човек да работи, след като може да рентиерства".

Лидерът на ДСБ Иван Костов: "Ако беше толкова лесно да можем да накараме хората да извадят парите си и да ги инвестират след вдигане на данъците върху лихвите, щеше да вземете Нобелова награда по икономика. Не е така, обаче".

Въпреки аргументите против въвеждането на новия данък, управляващите все пак го приеха на първо четене. Заместник-финансовият министър Владислав Горанов обясни, че след като бъде окончателно одобрен, новият налог ще важи само за лихвите по депозитите с уговорен срок: "Безсрочните договори, каквито са детските в случая, няма да бъдат предмет на облагане с лихви. С лихви ще се облагат само депозитите с уговорен срок".

Промените запазват ставката 15 процента за хазартните игри, но въвеждат намалена ставка 7%, когато игрите са организирани от разстояние. За игрите в игрално казино, за които се събират такси или комисионна за участие, данъкът върху хазартната дейност е 15 на сто върху събраните такси и комисионни.

Може да гласувате в анкета по темата ТУК