Една трета от институтите на БАН ще получат допълнително финансиране
Една трета от институтите на БАН ще получат допълнително финансиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Една трета от институтите на БАН ще получат допълнително финансиране
57514
Една трета от институтите на БАН ще получат допълнително финансиране
  • Една трета от институтите на БАН ще получат допълнително финансиране

Само една трета от институтите на Българската академия на науките (БАН) ще получат допълнително финансиране, съобщи на 143-тия рожден ден на академията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Механизмът, по който ще се разпределят средствата, е подобен на този на рейтинговата система в университетите. Игнатов посочи, че институтите с европейска значимост са с предимство във финансирането, като два от тях са ясни - Институтът по ядрени изследвания и Институтът по органична химия.

10 или 12 от общо 42-та института към БАН ще получат допълнително финансиране. Специална комисия ще реши по какви признаци ще се разделят средствата. Колко пари ще бъдат предоставени допълнително сега не може да се каже, това ще стане ясно след като се приеме бюджетът за 2013 година, обясни Сергей Игнатов: „Повече пари ще има по механизъм, подобен на това, което правим с рейтинговата система на университетите и институтите, които заслужават по определени критерии, ще получат малко повече. Нека да приемем бюджета и тогава. Ако ви кажа колко, ще разберат, че ги имам и ще ми ги вземат".

По 8000 евро на година ще получават всички учени, участващи в научен проект, като 25% от парите ще могат да се харчат за режийни разходи, заяви министърът. Каква ще е съдбата на Националната астрономическа обсерватория в Рожен ще реши финансовият министър Симеон Дянков, тъй като целият доклад е препратен към него, посочи още Игнатов: „За Рожен съм препратил целия доклад на финансовия министър, защото извън бюджета, с който разполагаме, ние не можем".

Председателят на БАН проф. Евгени Николов обясни, че не е съгласен с 59-те милиона, отпуснати на академията: „Всички знаем колко искаме и колко ни дават. За да живеем, за да дишаме, за да ходим и за да се възпроизвеждаме - 98".

Игнатов напомни, че през следващия програмен период България иска отделна оперативна програма за наука и образование.