Ефектът от данъка върху лихвите от депозити няма да е „бурканбанк”
Ефектът от данъка върху лихвите от депозити няма да е „бурканбанк” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Менда Стоянова: Данък "лихва" е икономически обоснован
57438
Менда Стоянова: Данък "лихва" е икономически обоснован
  • Менда Стоянова: Данък "лихва" е икономически обоснован

Данъкът върху лихвите по депозитите е икономически обоснован. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя смята, че доходите от лихвите по депозити трябва да се облагат, защото това е икономически обосновано. „В България доходите на физическите лица и фирмите се облагат с 10 на сто плосък данък. Плоският данък и тази ниска негова ставка – единствено такава ниска в целия ЕС, означава, че трябва има много широка данъчна основа, върху която да се налага тази ставка и всякакви изключения от тази данъчна основа не са приемливи", коментира тя.

Не смятам, че ефектът ще бъде „бурканбанк“, защото сигурността, която банките дават на парите, няма къде другаде да се получи

- Менда Стоянова

По думите на Стоянова България е единствената страна в Европа, която не облага доходите на лицата от лихви. Нормално е, както се облагат доходите от труд, допълнителен труд, наеми и всякакви други видове доходи, да се облагат и тези „пасивни доходи" от лихви, смята Менда Стоянова.

Според нея ефектът от този налог, който управляващите смятат да въведат, няма да е „бурканбанк", защото сигурността, която банките дават за спестяванията на хората, няма къде другаде да се получи.