Прецедент: майчинските догодина ще са под прага на бедност
Прецедент: майчинските догодина ще са под прага на бедност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на сдружението на настоящите и бъдещите майки Сийка Ангелова
57415
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на сдружението на настоящите и бъдещите майки Сийка Ангелова
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на сдружението на настоящите и бъдещите майки Сийка Ангелова
  • Интервю на Йовка Йовчева с председателя на сдружението на настоящите и бъдещите майки Сийка Ангелова
  • Интервю на Йовка Йовчева с председателя на сдружението на настоящите и бъдещите майки Сийка Ангелова

През втората година на отглеждането на детето си майките в България трябва да се оцеляват с един лев по-малко от заложената за догодина линия на бедност, която е 241 лева. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" Сийка Ангелова. От организацията заявяват протеста си срещу намерението на властта да замрази размера на минималното майчинство на 240 лева за пета поредна година. Ангелова не изключи майките да излязат на протест, въпреки трудната организация на подобна проява заради грижите за децата им. Тя нарече мит тезата, че България е с толкова нисък размер на обезщетенията за отглеждане на дете, защото сме имали най-дългото като период майчинство в Европа. Сийка Ангелова нарече прецедент откакто има майчинство за втората година за отглеждане на детето, размерът му да е под определената линия на бедността за страната. ето какво каза Ангелова пред Дарик:

Какво се оказа - майките са на път да останат под границата на бедността с размера на това обезщетение за отглеждане на дете до две години, поне ако съдим по този проектобюджет, който Министерството на финансите качи на сайта си.

Да, и това е прецедент откакто има майчинство в България за втората година на отглеждането на детето. Единственият мотив за това нещо е, че когато се увеличава обезщетението за втората година от майчинството, майките не се стимулират да се върнат на работа. Друг мотив до момента ние не сме чули. Което само по себе си е абсурдно, тъй като в големите градове недостигът на места в детските заведения е скандален. По последни данни, с които разполага нашето сдружение, по принцип недостигът за яслите в София клони към 70 на сто.

Това е доста тревожна цифра, като се има предвид, че за детските градини може би е наполовина този недостиг.

За детските градини варира около една трета, като по принцип за 5-годишните деца има уверението на Столичната община и Министерството на образованието, че са обхванати всички деца. Тоест за децата на пет и шест години за задължителната предучилищна подготовка има места в детските градини и училищата.

Но местата в яслите, които са условие жените да се върнат на работа, след като децата им навържат година и малко?

Да, по принцип минимумът е десет месеца, но практиката е, че не се вземат непроходили деца, така че реално е годинка-годинка и нещо. По принцип това поставя майката в невъзможност да се върне на работа, защото едно нормално българско семейство трудно може да се позволи частна ясла или детегледачка. Това означава целият доход на майката да отива...

Тя да работи, за да плаща на гледачката.

Да, в което няма абсолютно никакъв смисъл.

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години от колко време е все на това ниво - 240 лв.

Вече четири години е замразени на 240 лв., като миналата година се случи поредният прецедент за последните няколко години - майчинството беше по-малко от минималната работна заплата. По принцип до 2001 година майчинството беше обвързано в Кодекса за социално осигуряване с минималната заплата, като това вече не е така.

След това ги развързахме, но обезщетението си растеше със заплатата.

Практиката беше по принцип да е равно на Минималната работна заплата. Да не говорим, че по принцип, абстрахирайки се от факта минимална заплата, по принцип тези 240 лв. за последните четири години при всички положения са се обезценили.

Това щях да попитам - със сигурност и памперсите, и адаптираното мляко, всичко, което от четири години насам майките купуват, е поскъпнало, а размерът на минималното майчинство - не.

Освен, че всичко е поскъпнало, както всички ние виждаме, с тези 240 лв. се предполага, че майката естествено, хубаво е когато има баща и той има добра работа, но всички знаем в какви времена живеем и каква сигурност има по отношение на работното място, но по принцип с тези 240 лв., освен че трябва да осигури всичко на своето дете, майката трябва да гледа и себе си, а да не говорим, че повечето от нас имат и повече от едно дете. И примерно изпадаме в ситуацията, че една майка с тези 240 лв. трябва да се грижи за бебето си и за детето си в първи клас.

Какъвто е вашият случай доколкото знам - вие сте майка на първокласник и сега имате бебе.

Да, от което съм много щастлива по принцип, но...

Както каза вчера и Константин Тренчев това е приятно занимание, но е последващо скъпо - правенето на деца, е сериозно застрашено в държавата. Вие разполагате ли с някакви данни с колко пада раждаемостта през последните година-две?

Всъщност числата, цитирани от опозицията в НС, бяха още по-фрапантни. Че през 2013 година майките, които ще се възползват от втората година майчинство, ще бъдат 31 000, като през 2012 година те са били 40 000. Аз лично не можах да намеря тези данни официално. Но направих справка в регистъра за ражданията към Министерството на здравеопазването. Там се виждат родените деца към днешна дата, тъй като лекарите го актуализират до 24 часа след раждането. При една елементарна сметка, като се вземат данните към 1 октомври и се сравнят с данните за родените деца от 2011-а година, по принцип се очертава около 10 на сто спад на ражданията, което само по себе си е достатъчно тревожен факт. Да не говорим, че миналата година, когато беше публикуван докладът на ООН за населението, всъщност държавата с най-лошо демографско развитие в целия свят беше България наравно с Молдова.

Какво обаче ще кажете на онези, които винаги когато се повдигне дискусия за размера на майчинството, казват: ама, да, ние сме с най-дългото майчинство в Европа. Мит ли е това?

За мен е абсолютен мит. На сайта на Европейската комисия има брошури, които дори са преведени на български, и всеки, който желае може да отвори да види какво пише в тях. Аз съм извадила данните за Италия, където има три месеца след раждането, но и по 11 месеца съответно на майката и бащата платен отпуск до 8-годишна възраст. Тоест детето може да се гледа спокойно от родителите до две години и един месец. В Литва по принцип се получава минимум 85 на сто от осигурителния доход до 2-годишна възраст на детето.

Не до първата само.

Да. В случая говоря за тези обезщетения, както е нашето - първата година е майчинство и следващата година се нарича обезщетение, включително и в България. По принцип малко се спекулира с понятията и не знам защо много често се пропускат точно тези обезщетения. В Унгария има обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, както и такова, което е до тръгване на детето на училище, ако единият от двамата родители го гледа вкъщи. Във Финландия има такова обезщетение до 3-годишна възраст, ако детето не посещава общинско детско заведение. В Чехия има съответно до 2-,3- и 4-годишна възраст, пак при същото подусловие. В съседна Румъния миналата година имаше индикации в пресата, че двете години 85 на сто ще бъдат намалени, но към вчерашна дата си стои информация, че това все още е така, тоест майките в Румъния в продължение на две години получават 85 на сто от заплатата си.

Дори в това са ни изпреварили, освен в нивата на минималните доходи.

Да, и понеже някой каза: добре, но това са така наречените „икономически шампиони", ще дам пример с Швеция, където дори високоплатеното майчинство е по-дълго, защото то е 480 дни и съответно пак има такова обезщетение до 3-годишна възраст, ако детето не посещава детско заведение. Между другото мога да дам за пример и частен случай - той не е по принцип частен, защото във Франция е така за всички деца, но това е информация, с която аз разполагам от първа ръка. Защото да приемем, че тези брошури се актуализират по-тромаво, че всъщност едно е когато трябва да получиш това обезщетение, може да има някакви подусловия, които не са ни известни. Оказва се, че във Франция заплатата се получава от майката три месеца след раждането, но след това се получава по 400 евро на месец до 3-годишна възраст и когато детето стане на три години, държавата е длъжна да му осигури място в държавно детско заведение.

Видяхме как това е уредено в Европа. Разбира се, там има и държави с далеч по-кратко майчинство, което се изчислява в седмици буквално. В Германия е доста редуциран този период, но пък знаем, че и там една майка, ако се върне на работа по-рано, има доста повече лостове като гъвкаво работно време и тези неща, за които тук майките само си мечтаят и говорят.

Между другото дори една Германия, защото преди две-три години ние бяхме държавите с най-лоши показатели в Европа по отношение на раждаемостта, но те предприеха мерки. Да, наистина майчинството е кратко, но детските са доста големи - те възлизат на около 200 евро на дете примерно. Като в много от европейските държави го няма този подоходен критерий, който лишава работещите майки от получаването на тези детски надбавки и те се чувстват за пореден път онеправдани. Голяма част от жените въобще не получават тези 35 лв., като реално това са данъкоплатци, жени, които изкарват прехраната си с труд, плащат данъци и осигуровки, както и техните съпрузи.

Аз се надявам да чукаме на отворена врата и в рамките на разговорите до приемането на бюджета, част от исканията ви да бъдат приети. Един от синдикатите изчисли, че са необходими 25 млн. лв., за да се вдигне майчинството до 290 лв., а ако стане колкото минималната заплата от 1 януари - 310 лв., това би струвало 35 млн. лв. Това би ли устроило майките, за да компенсират онова, което инфлацията е дала като резултат в цените към днешна дата?

Дали ще се компенсира всичко на сто процента, не мога да кажа, но по принцип това би било нещо, което да направи отглеждането на детето по-лесно. Другото е, че това би променило нашето чувство, че държавата има отрицателно отношение към майките като цяло, за което ние нямаме реално обяснение и се чудим какво се случва от миналата година.

Вие между другото в петък сте изпратили писмо до премиера, финансовия министър и председателя на НС с исканията за размера на майчинството.

В понеделник успяхме да го внесем официално. Миналата година се случи и друг прецедент - ние за първи път не бяхме допуснати до участие в комисиите в Народното събрание. Миналата година беше нарушен и законът за нормативните актове, тъй като подобни закони подлежат на 14-дневно обществено обсъждане. Миналата година, тъй като между двата тура на изборите министър Тотю Младенов в национален ефир каза, че майчинството се повишава от 240 на 290 лв. през втората година и веднага след изборите беше публикуван проектът на бюджета за ДОО и се оказа, че това не е така. Реално имаше само два-три дни за обществено обсъждане, вместо 14.

Майките в България нямате тази структура, организация,както други съсловия, когато биват представени синдикално или по друг начин пред институциите. Очаквате ли да ви поканят в този едни разговори или поне да отговорят на искането ви?

По закон те са един вид длъжни да го направят. Това се случва през годините. Ние нямаме ресурса на работодателските организации, на синдикатите. Факт е, че в нашето сдружение ние работим доброволно, не получаваме заплащане за труда си. Но пък нашата мотивация според мен е много силна и оттам е силата ни. Другата ни сила е в това, че ние сме независими по този начин, като реално работим доброволно. Наистина понякога отнемаме от времето за семейството и децата си, но мисля, че каузата си заслужава.

Все пак въпреки трудността в една подобна организация, ще излезете ли на протест, ако в близките дни правителството не преразгледа това перо в бюджета?

Имаме готовност най-малкото да се включим в такъв протест на синдикатите и тъй като те обикновено се случат в София тези протести, настроенията в момента във форумите и социалните мрежи, където ние основно комуникираме, защото сме възпрепятствани, отглеждайки децата си, да се срещаме много често на живо. По принцип е факт, че майките извън София също са много активни и според мен също биха могли да организират такива протести и в страната. Миналата година майките във Варна успяха да се организират и да излязат с детските колички на протест.

Така че властта да не е спокойна, че и колички няма да се окажат пред входа на МС.

Това се е случвало вече.

Говоря за по-масирано и с оглед бюджета.

Възможно е по принцип, защото майките не разбраха какво се случва. И ние бяхме залети с питания защо минималната заплата е 270 лв., пък на мен ми превеждат 240 лв. Докато тази година майките ще бъдат по-добре осведомени какво се случва и ще бъдат по-активни.

Надявам се този разговор да бъде знак към едно позитивно решение на въпроса, защото един от бившите социални министри Иван Нейков беше изчислил, че за този скок на майчинството са нужни такива пари, които отиват за строителството на 2 км. магистрала.

Миналата година, за да се вдигне от 240 на 270 лв. майчинството бяха необходими около 15 млн. лв. Иимайки предвид, че тази година майките явно ще бъдат по-малко, се предполага, че тази сума ще е още по-малка. Между другото цифрите в държавния бюджет са с такива мащаби по принцип, че това е смешно малка сума на фона на един държавен бюджет. Аз просто не искам да противопоставям майките на други съсловия, затова не искам да цитирам какво иначе би могло да се плати с тези пари.

Така е по-лесно - с километри от магистрала.

Да.

Значи на фона на тази тенденция за по-малко раждания изобщо в България все пак има някакъв шанс властта да забележи, ако не да уважи усилието на онези жени, които все още са смели да родят в условията на криза.

По принцип ние раждаме децата преди всичко за себе си. Но по принцип ако в една държава няма деца, тя няма бъдеще, няма перспектива пред себе си. Така че държава без деца аз не мога да си представя да съществува.

Много държави имат министерства за децата, за семейното развитие и планиране. Надявам се някога този сектор в държавната политика да излезе в заглавието на някое от родните ведомства, изключвам тези, които се грижат за децата ни като Агенцията за закрила на детето и така нататък. Говоря по-скоро като приоритетно залагане на тази политика. Да не бъдете майките и децата някъде там част от онази обща социална политика, която води държавата.

Аз се сещам и за нещо друго, което го има в много държави - отдели за детските площадки в общините. В България няма и такова нещо. Аз не казвам, че всичко автоматично може да се вземе и да се пренесе в нашата действителност, реалностите са различни. Но такова отношение към майките ни обижда. Аз лично за себе си се чувствах, бях колкото възмутена, толкова и обидена, че се спекулира с това, че майчинството в България е най-дълго, при положение че живеем в 21 век, всички имаме достъп до интернет, дори в случая не е необходимо да знаеш и чужд език, тъй като информацията е преведена. И просто като някаква мантра да се повтаря, че имаме най-дългото майчинство, като всъщност това съвсем не е така.