Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров
Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров
57410
Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров
  • Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров

Облагането на лихвите по депозитите на гражданите най-вероятно ще доведе до поскъпване на кредитите, прогнозата направи пред Дарик председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров.

Европейският съюз планира да въведе данък върху финансовите транзакции. България се противопостави на тази идея с аргумента, че това ще отклони капитали извън Европейския съюз и извън България, припомни съпредседателят на Синята коалиция. „Сега изведнъж се въвежда идея, която е подобна – данъкът върху лихвите от спестявания е нещо подобно на практика. Тоест на на европейско ниво правителството казва, че не бива да се предприема тази мярка и малко по-късно, като им потрябват пари, зарязват цялата си аргументация и позиция, забравят я и казват „сега ще вземем до обложим лихвите от депозити с 10 на сто данък", коментира Димитров. Той отбеляза, че това показва липса на последователност.

Според него правителството е чуло аргументите на сините, че бюджетът за следващата година е нестабилен и няма резерви и затова в последния момент въвежда този данък, търсейки допълнителен буфер, какъвто не е имало.

На въпрос каква очаква, че ще бъде реакцията на хората към тази идея на финансовия министър, Димитров отговори, че тя ще бъде различна: някои може да насочат парите си към различни възможности, други ще плащат данък. Ефектът от мярката, от който се притеснява председателят на икономическата комисия в НС обаче, е, че облагането на лихвата от депозити с данък ще доведе до поскъпване на кредитите вероятно, което ще е негативно и за хората, и за бизнеса и влоши допълнително бизнес средата.