Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел според Пламен Димитров
Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел според Пламен Димитров / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел според Пламен Димитров
57287
Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел според Пламен Димитров
  • Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел според Пламен Димитров

КНСБ предлага бюджетът за 2013-та година да бъде допълнен с 500 млн. лева приходи над планираното, а разходите да се увеличат с 300 милиона, което ще вдигне дефицита до 1,7%.

Бюджет 2013 трябва да бъде по-смел, заяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров и обясни за какво могат да се използват допълнителните средства: „Повишаване на пенсиите от 1 януари следващата година, повишаване на майчинските поне на 280 или 310 лева, ако е в възможно. За това трябват немного пари - 25 млн. лева са необходими, за да се увеличат майчинските на 290 лева и 35 милиона - на 310 лева. Повишаване на минималното обезщетение за безработица на съответното му - 60% от новата минимална заплата - за това трябват 50 млн. лева допълнително. Ще предложим също и мярка, която да подкрепи сезонната заетост. В момента на много места в бизнеса има проблем - в туризма, в селското стопанство - когато свърши сезонът, хората остават без работа и не могат да се регистрират в бюрата по труда. Ще предложим мярка, която да дава възможност при шест месеца осигуряване и заетост да можеш да ползваш на четири месеца обезщетение на минималното ниво. Така хората в сектора ще могат да преминават през зимата и съответно бизнесът ще може да ги запазва, без да ги губи, особено в туризма те отиват знаете къде”.

От конфедерацията посочиха мерките за осигуряване на допълнителни приходи - криминализиране на укриването на осигурителни вноски, което да влезе в законодателството, заедно с гласуването на бюджета. Тази мярка ще осигури поне 200 млн. лева допълнително, посочи Пламен Димитров.

Друга идея на синдиката е увеличаване на максималния осигурителен доход на 2500, вместо на 2200 лева, което ще вкара около 60 млн. лева допълнително в НОИ, в сравнение с прихода от предлагания от правителството ръст.