Бивш шеф на НОИ: Животът на пенсионерите ще продължи да се влошава
Бивш шеф на НОИ: Животът на пенсионерите ще продължи да се влошава / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бивш шеф на НОИ: Животът на пенсионерите ще продължи да се влошава
57106
Бивш шеф на НОИ: Животът на пенсионерите ще продължи да се влошава
  • Бивш шеф на НОИ: Животът на пенсионерите ще продължи да се влошава

Диференцираното увеличение на пенсиите е логически издържано, но то не компенсира замразяването им през последните три години и няма да има социален ефект. Това мнение изрази в предаването Дарик кафе бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. По думите му адекватният начин за увеличение на пенсиите е прилагането на швейцарското правило, според което пенсиите се индексират с половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на доходите.

Христосков обясни, че предвидената индексация привежда издръжката на живота на пенсионерите спрямо поскъпването към 1 януари следващата година, но тя не може да компенсира онези лишения, които са имали хората през тези близо четири години. „Заемите, които те са ползвали, за да живеят по-добре, не могат да бъдат компенсирани, вересиите, натрупани в магазините, също не могат да бъдат погасени", каза бившият шеф на НОИ. По думите му от социална гледна точка тази схема е неиздържана.

При всички случаи след като се повишават пенсиите само с инфлацията, това означава, че пенсията спрямо средната работна заплата ще продължи да изостава и ако досега съотношението е малко над 40 на сто, постепенно ще падне под тази праг, което е далеч от европейските изисквания за адекватни пенсии. Животът на пенсионерите ще се влошава, каза Христосков.

Той изрази притеснение от факта, че няма сериозни приходоизточници, с които да се финансира увеличението на пенсиите. „Тези 220 млн. лв. от хората от специалните ведомства нямат никакъв фискален ефект, защото това са пари, дадени от бюджета, а не за сметка на осигурените лица. Също така ефектът от максималния размер на осигурителния доход от около 43 млн. лв. ще бъде изяден от увеличението на максималните пенсии от 700 на 770 лева. Плюс това, че хората, които се осигуряват на този доход, ще получават по-високи обезщетения под формата на болнични, майчинство и така нататък", каза Христосков.

Той е категоричен, че ще има приходи от увеличаването на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, но те няма да са достатъчни, за да се осигурят тези 580 млн. лв., необходими за увеличаването на пенсиите.

Вчера социалният министър Тотю Младенов показа разчети, според които пенсиите ще бъдат увеличени в зависимост от периода, през който са отпуснати и натрупаната инфлация. Така от април 2013-а отпуснатите до края на 2009 пенсии ще бъдат увеличени с 9,8 на сто, тези от 2010-а – с 8,8 процента, от 2011-а - с 5,7 на сто, а тези от настоящата година ще получат 2,2 на сто увеличение, колкото е прогнозираната инфлация. За предвидената индексация ще са необходими над 582 млн. лв., като няма да се увеличи дефицитът в НОИ, декларира Тотю Младенов.

Очаквайте по-късно цялото интервю с бившия шеф на НОИ Йордан Христосков