Хората на Дянков се отказаха от идеята за 10% данък върху доходите от депозити
Хората на Дянков се отказаха от идеята за 10% данък върху доходите от депозити / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хората на Дянков се отказаха от идеята за 10% данък върху доходите от депозити
56733
Хората на Дянков се отказаха от идеята за 10% данък върху доходите от депозити
  • Хората на Дянков се отказаха от идеята за 10% данък върху доходите от депозити

За по-малко от денонощие управляващите „родиха" и се отказаха от идеята лихвите от депозитите да се облагат с 10-процентов данък. След като информацията се появи в днешния брой на вестник „Капитал Дейли" и бе потвърдена за Дарик от финансовото министерство, именно от там се отказаха от твърдението си.

Пред Дарик банковият експерт Емил Хърсев одобри идеята, защото, според него, всички доходи трябва да се облагат еднакво, но в същото време припомни германския опит. След въвеждането на облагане върху лихвите по депозитите вложителите са преместили парите си в чуждестранни банки, където няма такъв налог.

И в самото финансово министерство идеята да се облагат с десет на сто лихвите по депозитите предизвика смут. От пресцентъра на ведомството научиха от идеята от публикацията в „Капитал Дейли" и не можаха да потвърдят. Час и половина обаче след като го направиха, сами отхвърлиха хрумването. През това време обаче Дарик успя да събере коментари на предложението, което „живя" по-малко от денонощие.

Банковият анализатор Емил Хърсев припомни, че в Германия е имало подобен опит - така нареченият данък при източника, но той е бил премахнат, тъй като хората са започнали да пренасочват спестяванията си в чужбина, където нямало такъв налог.

Самият Хърсев подкрепя въвеждането на данъка, защото смята, че всички доходи трябва да се облагат еднакво - независимо дали са от наем или от лихва от депозит в банка. По думите му въвеждането на подобна мярка теоретично би могла да накара хората да преориентират инвестициите си към фондовата борса или недвижимости.

Председателят на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян заяви за Дарик, че мярката не помага на никого друг освен на финансовото министерство. По думите му подобен ход би намалил желанието на хората да спестяват.

Теоретично с изваждането на парите от банките трябва да се съживи крайното потребление, а оттам и икономиката. Още миналата година премиерът Бойко Борисов коментира високото ниво на депозитите у нас, като каза: „Виждате колко хора са си дали парите на влог, сиреч тази предприемчивост на българина я няма".

Според последните данни на БНБ през юли депозитите на домакинства са в размер 32.844 млрд. лв. Те нарастват с 13.8% спрямо същия месец на 2011 г.