Икономиката ни е в депресия, констатира Костов
Икономиката ни е в депресия, констатира Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономиката ни е в депресия, констатира Костов
56554
Икономиката ни е в депресия, констатира Костов
  • Икономиката ни е в депресия, констатира Костов

Българската икономика е в състояние на депресия, констатацията направи лидерът на ДСБ Иван Костов в коментар на очакванията на управляващите за икономически ръст догодина.

„Българската икономика е в състояние на депресия, тоест пренебрежимо нисък темп на растеж, който е в рамките на статистическа грешка", обясни Костов и допълни, че прави твърдението си напълно сериозно с оглед на това, че знае как се изчислява брутният вътрешен продукт.

„Не се наблюдава това икономическо оживление. Между другото то беше подтиснато много силно от монополно високите цени на горивата, електричеството. Монополно високи цени на практика изтеглиха дохода от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители и ги оставиха в трудно положение. Това е което се е случило. И няма как да чакаме монополите да произведат растеж, защото те са в състояние на злоупотреба с господстващо положение. Който зпоупотребява с господстващо положениие, той не се развива, няма смисъл да се развива, защото е заел положение на пазара, от което извлича огромни печалби, така че няма нужда да прави каквото и да било", каза още тъмносиният лидер.

Искът на Атомстройекспорт към страната ни от 1 млрд. евро заради спирането на проекта „Белене" е провокация, е мнението на лидера на ДСБ Иван Костов. Той попита защо тъкмо сега руският президент Владимир Путин прави тази провокация, която по думите му създавала у нас враждебна среда към всички руски проекти.