България продаде еврооблигации при ниска лихва
България продаде еврооблигации при ниска лихва / Sofia Photo Agency, архив
България продаде еврооблигации при рекордно ниска лихва, похвали се Плевнелиев
54895
България продаде еврооблигации при рекордно ниска лихва, похвали се Плевнелиев
  • България продаде еврооблигации при рекордно ниска лихва, похвали се Плевнелиев

България успя да пласира на финансовите пазари емисия еврооблигации от 1 милиард евро при цена от 4,25%, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Берлин. Тази лихва е плод на спазването на финансовата дисциплина и доказателство, че когато дефицитът е под контрол, останалите държави ти вярват, коментира Плевнелиев.

„Ние искахме да вземем 1 млрд. от пазарите. Пазарите решиха да ни дадат 5. Лихвите, които днес България получава, са по-ниски от лихвите, които плащат две трети от европейските държави. Това е в интерес на българите, на българската икономика. България в средата на най-тежката икономическа криза се финансира с 4,5%. Поздравявам правителството, поздравявам и министъра на финансите. Те предприеха тежки мерки, но те се изплащат", обясни президентът в Берлин.

Той допълни: "Днес тук може да видите уважението, което получаваме от Германия за държава, която се държи наистина дисциплинарно. Оттам нататък можем да говорим за растеж, можем да говорим и за иновации".

В началото на миналия месец народните избраници ратифицираха договори с частни банки за емитиране на облигации на стойност до 950 милиона евро. Целта - да се погаси заемът на по-предишното правителство, който финансовият министър Симеон Дянков нарече „тежкият заем на Милен Велчев".