Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации, съветва Костов
Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации, съветва Костов / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Иван Костов за емисията еврооблигации
54226
Иван Костов за емисията еврооблигации
Пламен Орешарски за емисията еврооблигации
Румен Овчаров за емисията еврооблигации
Асен Агов за емисията еврооблигации
  • Иван Костов за емисията еврооблигации
  • Пламен Орешарски за емисията еврооблигации
  • Румен Овчаров за емисията еврооблигации
  • Асен Агов за емисията еврооблигации

Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации, която ще пласираме на международните пазари. За това призова съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Парламентът одобри процедурата. Той разкритикува Коалиция за България за опитите да прави кампания по линията „ние оставихме излишък, вие харчите резерва" и посъветва финансовия министър и премиера да не коментират широко лихвата по емисията, за да може да се договорят най-добрите възможни условия.

Да не правим от мухата слон, защото няма зад мухата слон

- Иван Костов за емисията еврооблигации

„Това е един добър атестат за правителството, за България като цяло. Това, че тя рефинансира дълга си на външния пазар, а не се занимава с търсене на други средства, означава, че ние излизаме спокойни пред външния пазар, искаме неговата оценка. Тази оценка ще стабилизира кредитния рейтинг на страната, ако го направим по нормалния начин", каза тъмносиният лидер и призова стъпката да бъде направена по „нормалния, разумен държавнически начин". Той поиска от колегите си в парламента да се помогне с каквото може и обясни какво е то - сериозен, смислен дебат по темата, който да не се превръща в партийно боричкане, да доведе до единодушно подкрепяне на емисията и нейната успешна реализация. Костов препоръча на финансовия министър и той, и премиера да не правят непредпазливи изявления във връзка с емисията.

Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации съветва Костов
netinfo

Дано успеем да хванем последния влак с емисията от еврооблигации, защото тя е закъсняла, заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски. По думите му за последните три години правителството е водило неблагоразумна фискална политика, която не е позволила да се направят нужните реформи у нас, а парите са изхарчени безсмислено.

Опитваме се да хванем последния влак, дано успеем предвид на нервността на финансовите пазари в момента и състоянието на нашите южни съседи

- Пламен Орешарски за емисията еврооблигации

„Нещо повече - беше зает приблизително толкова вътрешен дълг и затова по-нататъшното заемане на вътрешен дълг крие рискове за цялостното макроикономическо равновесие", каза Орешарски. Той допълни, че през последните три години са били изхарчени над 3 млрд. лева от свободната част на фискалния резерв и бил увеличен вътрешният дълг с още около 3 млрд. лв., което е общо 6 млрд. лв. за три години или по 2 млрд. лв. годишно. „По два милиарда лева бяха харчени безцелно, защото бяха използвани за финансиране на бюджетния дефицит, а не за някакви целеви програми, независимо от какъв характер, на нас би ни се искало това да са целиви програми с антикризисен характер, но това не беше факт", каза още бившият финансов министър.

По отношение на емисията еврооблигации Орешарски изрази мнение, че тя според него е леко забавена. „Опитваме се да хванем последния влак, дано успеем предвид на нервността на финансовите пазари в момента и състоянието на нашите южни съседи", коментира той.

Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации съветва Костов
netinfo

Когато три години си правил хаотична икономическа политика, няма как в началото на четвъртата да можеш да направиш нещо,по-различно от този хаос

- Румен Овчаров за емисията еврооблигации

Правителството е като в „Алиса в страната на чудесата" с поемането на нов дълг - забави се и не разгледа останалите възможности за набиране на средства. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров при дебатите по ратификацията на емисията от еврооблигации до 950 млн. евро. Според Овчаров, ако възможностите за рефинансиране на дълга, чието плащане е догодина през януари, е можело да бъдат много по-големи, ако са проучени по-рано. Много притеснителен е записът за размера на лихвата „до 10 %", смята Овчаров.

„Сега твърдите, че ако бяхме написали по-малко, щяхме да дадем някакви репери, около които те така да се каже да базират предложенията си. Ами като даваме 10 процента, не даваме ли пак репер. И то репер, който е изключително неизгоден за България. Сега казвате, че ще изглежда толкова глупаво, че всички ще го приемат като несериозно. Аз не мисля, че да правиш глупави неща, само за да изглеждат глупаво е нещо, което е изключително умно. Няма как, казвайки, че емисията ще бъде с лихва до десет процента, ти да ги накараш те да купят облигации с лихва до четири процента. Затова цялата тази дискусия в момента е абсолютно излишна. Всичкото това трябваше да бъде направено и след като бъде направено, да бъде внесено в Народното събрание за утвърждаване, както обикновено става с всички останали договори - след като се договорят условията и финансовите ангажименти на страната, тогава те се внасят в НС за ратификация", каза Овчаров.

Той припомни цитат от Алиса в страната на чудесата: „Когато не знаеш къде отиваш, няма как да стигнеш там, където трябва". „Та и в ситуацията на вашето правителство - когато три години си правил хаотична икономическа политика, няма как в началото на четвъртата да можеш да направиш нещо, което е по-различно от този хаос", каза Овчаров и допълни, че няма как социалистите да подкрепят действията на управляващите в този момент.

Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации съветва Костов
netinfo
От своя страна депутатът от Синята коалиция Асен Агов заяви, че без новия еврооблигационен заем, страната ни можело да попадне в ситуация, близка до фалит. По думите му страната ни няма възможност за избор. "Ако България не сключи тази сделка, ще трябва да обяви може би фалит или мораториум. Тоест да разруши цялата си финансова репутация", каза той.

Поставени сме в положение без избор

- Асен Агов за емисията еврооблигации

"Но искам да кажа, че ние сме поставени без избор не от това правителство, а от онези, които сключиха сделката, довела до изплащането на дълга на 1 януари 2013 година. Същите тези хора, както става ясно сега от доклада и пренията в подготовката на тази ратификация, са избрали банките, които са избрали предишната замяна на дълга, без обществена поръчка. Удивително е това, че Министерството на финансите няма никаква писмена следа каква е била процедурата, заради която са избрани точно тези две банки. Няма никаква следа. И аз се учудвам, че хора, които подкрепиха тогава тази наистина порочна сделка, днес казват ние няма да подкрепим изплащането. Че това изплащане е заложено през 2002 година. Ще кажа още едно обстоятелство, което изплува сега при тази ратификация - банковата такса, тоест онова, което плащаме на банките за услугата. Сега таксата е 0,005 процента от общата сума на сделката. Какво е числото през 2002 година? Десет пъти по-голямо", каза Агов.

По време на дебатите лидерът на Атака Волен Сидеров поиска бившия финансов министър Милен Велчев да бъде разследван заради сделката за дълга, която е била изключително вредна за страната ни. Сидеров се обърна към вицепремиера Цветан Цветанов дори да арестува Велчев.

Целта на поемането на новия дълг е да погаси главницата и лихвено плащане по дълга, оставен от правителството на Симеон Сакскобургготски.