Проверките за пушене няма да са кампанийни, обеща Десислава Атанасова
Проверките за пушене няма да са кампанийни, обеща Десислава Атанасова / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Проверките за пушене няма да са кампанийни, обеща Десислава Атанасова
54008
Проверките за пушене няма да са кампанийни, обеща Десислава Атанасова
  • Проверките за пушене няма да са кампанийни, обеща Десислава Атанасова

225 обекта в София са проверени след като забраната за пушене на закрити и някои открити обществени места влезе в сила. Това съобщи в кулоарите на парламента здравният министър Десислава Атанасова. Тя обясни, че на територията на столицата проверки извършват 70 здравни инспектори, които са съставили четири акта.

„В Пловдив работят 30 екипа, проверени са вече 127 обекта. И са съставени два акта. Във Варна работят 15 екипа, които са проверили 151 обекта до 11.00 ч. и е съставен един акт. Можем да направим заключение, че при почти всички направени проверки се установява съвсем малък процент на нарушители”, заяви министърът.

„Нека да не говорим какво ще се случи след определено време, дали ще се върнем крачка назад. Аз мисля, че не. Мисля, че в рамките на тези шест месеца, хората ще свикнат с обстановката и няма да се налага никаква промяна на закона”, обясни още тя.

Атанасова увери, че се предвиждат постоянни проверки. „Това в никакъв случи няма да бъде кампанийно само в рамките на няколко дни, защото днес е 1 юни и влиза забраната. Проверките ще са постоянни. Ако има необходимост специално по Черноморието ще бъдат подсилени екипите, защото сега в този период там е насочена по-голямата посещаемост на заведенията. Смятам, че и собствениците на заведения трябва да си дадат сметка, че ще бъдат ощетявани, ако позволят на свои клиент да пуши въпреки забраната”, заяви министър Атанасова.