Земеделският министър доволен от влизането в сила на забраната за пушене
Земеделският министър доволен от влизането в сила на забраната за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Земеделският министър доволен от влизането в сила на забраната за пушене
54003
Земеделският министър доволен от влизането в сила на забраната за пушене
  • Земеделският министър доволен от влизането в сила на забраната за пушене

Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че забраната за пушене на закрити обществени и някои открити места е много добра. Найденов, който е непушач, каза, че служителите в неговото министерство са наясно с нетърпимостта му към цигарите и не допускат той да ги види. „Аз не съм пушач, гоня ги като империалист и преди да влезе (в сила забраната). Не се пуши по принцип. Те бягат, знаят, че не пуша и като видя някой с цигара... Сега след като законът го изисква, който го хвана... Не вярвам, че ще искат така да ги хващам", каза министърът.

От днес е забранено да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Не може да се пуши и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Забраната важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения.

Пушач, който запали на закрито обществено място, ще бъде глобен със сумата от 300 до 500 лева. При повторно нарушение, санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.