Емил Димитров: Контролът за пушенето ще е труден – ще има обжалване на актове
Емил Димитров: Контролът за пушенето ще е труден – ще има обжалване на актове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Емил Димитров: Контролът за пушенето ще е труден – ще има обжалване на актове
53954
Емил Димитров: Контролът за пушенето ще е труден – ще има обжалване на актове
  • Емил Димитров: Контролът за пушенето ще е труден – ще има обжалване на актове

Труден контрол на пълната забрана за пушене на закрити обществени места - обжалване на актове за нарушения и съдебни дела, прогнозира в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.

Като един най-сериозните противници на пълната забрана за пушене - депутатът от ГЕРБ и сега е убеден, че действащият до момента режим е бил по-справедлив, тъй като законът допускаше разделянето на заведенията на зони - за пушачи и непушачи. Пред Дарик Емил Димитров подчерта, че въпреки позицията си е приел решението на групата на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов, който обеща пълната забрана за пушене като подарък на децата за празника им 1 юни.

„Ако контролните органи си бяха свършили работата и се спазваше действащият досега Закон за здравето в частта му, свързана с тютюнопушенето, може би нямаше да стигнем до пълната забрана сега", коментира депутатът. Той допусна, че ако пълната забрана не проработи ефективно в следващите месеци, би могло да има облекчаване на режима, както това се е случило в други европейски страни.

Падна ли жертва ГЕРБ на популизма по темата тютюнопушене, защото след много опити в крайна сметка тази забрана стана факт, но е много съмнително доколко ще се прилага.

Да е паднал жертва - не, но надделя мнението, че това е по-правилната позиция. Аз и в момента твърдя, че досега действащият закон беше добър от гледна точка на това, че защитаваше чистия въздух за непушачите и не нарушаваше правата на пушачите. Но след като в групата надделя мнението да се гласува този закон, разбира се, аз не съм опонирал.

Не Ви стигнаха силите ли да защитите този бизнес, който имаше големи надежди Вие с помощта на Ваши колеги да задължите режима, действащ досега?

И преди съм казвал, че този закон касае средния и дребния бизнес. Той е за собствениците на малки хотелчета и ресторанти. Лично аз имам опасения, че те ще са потърпевши.

Прогнозира се наскоро и един сериозен процент на фалити. Вече се казва как румънските хотелиери потриват доволно ръце от нашата забрана, защото сезонът започва, но пък с нови правила.

Не бих коментирал дали румънците потриват ръце. Аз имам притеснения за нашите ресторантьори.

Да, но това значи отлив от нашите курорти.

Нека да видим какво ще се получи на практика. Така или иначе вече законът е обнародван, изчакваме да видим на практика какво ще се получи и тогава ще коментираме.

Вие лично скептик ли сте относно приложението му? Защото това би значело до всеки пушач - инспектор, до всеки инспектор - полицай.

Да кажа, че съм скептик означава да кажа предварително, че контролните органи не могат да си свършат работата и това не мога да го направя, но при всички случаи контролът ще бъде труден и ще бъде свързан с може би обжалване на актове, съдебни дела и така нататък.

Все пак стоите на старата си теза, че беше по-добър онзи режим и донякъде не споделяте това мнение, прието от групата, а може би по настояване и премиера, той лично държеше това да се случи.

Законът е вкаран от Министерския съвет по настояване на премиера и това е една от причините ние да не опонираме на закона. Но аз съм казал личното си мнение и пак го казвам, че за мен досегашният режим беше най-справедлив.

Сега идва лято, цялата тази растрикция е лесна сравнително за прилагане - и от заведения, и от пушачи. Ще дойде обаче есен, ще дойде зимният сезон, след зимния сезон ще дойдат избори. Колко гласоподаватели ще загуби ГЕРБ от всичко това?

Не, такъв коментар няма да направя, нито ще прогнозирам, но факт е, че големи държави, славещи се със стабилното си законодателство като Германия, Франция и Холандия, въведоха доста твърди мерки и след това облекчиха режима. Явно, че нещата нито са толкова прости, нито...така лесно се прилагат. Нито са толкова изпълними. Пак казвам, нека да изчакаме да видим как ще работи през лятото, да видим как ще работи през зимата, непоправими неща няма. Непоправимо е само когато попът върви пред тебе.

То родното законодателство доказва, че често може да бъде променено, но от това, което казвате, разбирам, че ако режимът не проработи в този му вид ефективно, или нанесе огромни щети, да има и корекция - да кажем по-облекчен режим. В Италия мисля, че го допуснаха също.

Нормално е, ако нещо не е добре и не води до необходимия ефект, който се чака, да се преосмисли. Но засега не очаквайте това да стане, не очаквайте да стане скоро. Моето мнение е също, че на спортните съоръжения - стадиони или други, и на детските площадки, че не трябва да се пуши. И в това съм категоричен. В крайна сметка където се спортува и където играят децата, не трябва да се пуши. Единствено моите обструкции бяха само за заведенията и то при спазване на нормите, заложени в досегашния закон. Ако контролните органи си бяха свършили работата и се спазваше досега действащият закон, може би нямаше да стигнем до тази поправка.

Тоест за пореден път липсата на ефективен контрол - това не е само в тази сфера води до промяна в законодателството, тъкмо защото се оказваме трудни в прилагането на законите май?

Частично може би да. Налага се една световна тенденция колко е правилна или не - дайте да забраним всичко. Колкото по-тежки са забраните, така или иначе те рефлектират някъде. Това, което мен лично ме притеснява, е, че успоредно със забраната на тютюнопушенето започват да се прокрадват идеи как леката дрога не водела до зависимост, как не била вредна колкото цигарите - абсурдни тези. И преди съм казвал в пленарна зала, че няма лека и тежка дрога. Дрогата е дрога - започваш от леката и отиваш към тежката. Това е нещо, което аз категорично няма да подкрепя, ако някой се опита да го внесе, не вярвам да се случи по време на нашето управление. Но се прокрадват такива.

Познавате много хотелиери, ресторантьори, те как смятат да се справят с тази ситуация? Подозирам, че са притеснени. Или пък ще вървят по друга линия - обявяват заведението за частен клуб или нещо такова?

Да, наистина аз познавам много хотелиери и ресторантьори. Общо взето не са наясно какво ще правят. В момента всички са в изчакване какво ще се случи. Няма ясна визия какво ще правят. Естествено са притеснени за клиентелата си, нормално е да се притесняват, в период на криза всеки клиент им е начин да оцелеят.

Дали ще ги преформатират тези заведения?

Това не знам кой какво мисли, но при всички случаи типично по български ще има опити за намиране на вратички в закона. Всичко опира вече до контрола.

С Вас говорим и сме в зона, в която е разрешено пушенето в парламента още само ден. От петък къде ще пушат българските депутати на фона на колегите си от Европарламента, които имат места за пушене в сградата?

Ние ще сме по-екологични от тези в Европарламента. Ще пушим отвън, на открито.

Ще има специална зона. Не сте се интересувал къде и как.

Така или иначе законът забранява тютюнопушенето в закрити помещения, тоест зоната е извън парламента. Може би както казаха, докато ни убеждаваха, ще имаме повече социални контакти.

Очи в очи с народа.

Сигурно ще се социализираме повече.