Тръгват проверки за забраната за пушене на обществени места
Тръгват проверки за забраната за пушене на обществени места / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Още в полунощ тръгват проверки за забраната за пушене на обществени места
53946
Още в полунощ тръгват проверки за забраната за пушене на обществени места
  • Още в полунощ тръгват проверки за забраната за пушене на обществени места

Веднага след влизането в сила на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места започват проверки на Районните здравни инспекции за това дали тя се спазва. Това каза в интервю за Дарик д-р Димитър Димитров, който ръководи дирекция „Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването. Забраната е в сила от 1 юни. Димитров напомни, че заложената в закона глоба за физически лица е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за фирмите санкцията е от 3000 до 5000 лева.

„Регионалните здравни инспекции, съобразно нашите указания, планират сами дейността си и доколкото знам със сигурност в някои РЗИ-та в големите градове са планирали още от полунощ проверки, с което наистина да се покаже решимостта за прилагане на закона“, заяви той.

Достатъчен ли е броят на здравните инспектори

Запитан дали броя на здравните инспектори, които са 600 души, е достатъчен за ефективен контрол д-р Димитров напомни, че и в момента те контролират редица обекти по други закони и изисквания. Така че както и досега ще продължат да съвместяват проверките си с тези за забраната за пушене, допълни той.

„Невъзможно е във всеки един обект, във всеки един момент от време, или образно казано до всеки един нарушител, да има контролен орган, ако няма съзнание в обществото, ако няма едно разбиране за смисъла на всичко това, което се прави“, каза още Димитров.

По думите му е малко вероятно в условията на криза да се увеличи броят на здравните инспектори в страната, макар да имало нужда заради многото и различни проверки, които извършвали.

По повод опасенията, че пълната забрана за пушене на закрито може да доведе до ръст на опитите за предлагани подкупи на здравните инспектори на фона на високите глоби в закона, д-р Димитър Димитров посочи, че „тази хипотеза съществува и към момента, тя е съществувала винаги, към всеки един контролен орган, който се занимава с подобен вид дейност”.

„Всеки от тях, който се поддаде на подобни опити, и особено на фона на борбата с корупцията в цялата държава - в случаите, в които се установят подобни практики и те се докажат, както и до момента сме установявали, се процедира императивно и еднопосочно - съответното лице бива уволнявано от работа с всички последващи действия за лица, които са си позволили да се подведат на корупцията”, заяви той.

Нямало да се тръгва веднага с глоба към пушачите

Първото, което би трябвало да направи инспекторът, когато влезе в заведение, където се пуши въпреки забрана е да помоли любезно нарушителите да преустановят пушенето - т.е. няма да се тръгва веднага с идеята за глоба, обясни още директорът на дирекция „Обществено здраве” в здравното министерство. Ако въпреки това няма ефект, ще се пристъпва към санкции, за които инспекторите ще имат нужда от съдействието на полицията, защото само органите на МВР имат право да изискват личните документи на физическите лица, за да бъде написан акт за нарушение.

Според Димитър Димитров било нужно време обществото да приеме тази забрана като нормална обществена норма. След време ще гледаме с голямо снизхождение на този дебат, допълни той.

От здравното министерство разчитат и на контрола, който ще осъществяват самите собственици на заведения. „Първото ниво на контрола е там - това е голямата икономическа и финансова логика на всичко. Под заплахата фирмата или собственикът на заведението да понесе сериозна глоба той сам има интерес да не допуска пушене”, коментира Димитров.

Той призова пушачите да не залагат на презумпцията, че няма как или че е трудно отделния нарушител да бъде санкциониран. Защото хипотезата в определен момент да има съвместна проверка на здравен инспектор и полицай в заведение била съвсем реална.

Хипотезата в определен момент да има съвместна проверка между здравен инспектор и полицай и физически лице пуши, е реална.  Да не почиваме на презумпцията, че няма как отделния пушач да не бъде санкциониран.

Над 950 физически лица била глобени през 2011

Близо 162 000 проверки са извършени миналата година, по време на тях са наложени 1363 наказателни постановления, съобщи още директорът на дирекция „Обществено здраве” на Министерството на здравеопазването. Общата сума, която е събрана от санкции по досега действащия закон към края на миналата година, е над 276 000 лева.

Особено важно било според Димитър Димитров това, че не само еднолични търговци и юридически лица са били глобявани, но и над 950 физически лица са санкционирани за това, че са пушили на неразрешени места.