Дарик обяви най-добрите лекари в София
Дарик обяви най-добрите лекари в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дарик обяви най-добрите лекари в София
52294
Дарик обяви най-добрите лекари в София
  • Дарик обяви най-добрите лекари в София

298 медици от 38 специалности получиха най-голям брой от гласовете на колегите си в пилотното издание на анкетното проучване на Дарик „Кои са най-добрите лекари в София”. Те са и първите, които стават част „Лекарската лига”, която Дарик радио учредява. Създадено по американска методология, проучването представя най-добрите лекари, посочени от самите лекари.

Медиците от 24 големи столични болници попълниха общо 1370 анкетни карти, в които посочиха имената на 1339 лекари.

Четиримата лекари, получили най-много гласове в проучването на Дарик, представи изпълнителният директор на медията Радосвет Радев. Това са доц. Нина Гочева, специалност Кардиология, доц. Иво Петров, специалност Кардиология, доц. Никола Владов, специалност Коремна хирургия, и д-р Божидар Славчев, специалност Акушерство и гинекология.

Проф. Драган Бобев беше единственият лекар, посочен от своите колеги като най-добрия в специалност Детска клинична хематология и онкология, което го прави абсолютен фаворит в нея.

Радосвет Радев изрази личната си съпричастност към лекарите и определи класираните лекари като „българският здравен елит”. „Хората до мен са хората, получи като абсолютна стойност най-много от гласовете, над минимума, които ги квалифицира. Това са само половината от количеството български лекари, които всяка година напускат България. Уважението ми е заради това, че те са намерили причина да останат в България, причина да станат такива специалисти в България. Това са хора, които ще работят за българите”, каза Радев.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo


„Аз смятам, че изпълнявам един синовен дълг. Ако моят баща - Крум Радев, ме гледа от небето, знам, че е най-щастливият човек, че сина му е направил нещо за българските лекари”, сподели още той.

Методиката на допитването е одобрена и одитирана от „Галъп интернешънъл” (Gallup International), а въпросът, на който лекарите отговаряха беше към кого биха насочили за диагностика или лечение в тяхната специалност своите най-близки хора, ако в момента нямат възможност сами да ги прегледат и лекуват.

Акушерство и гинекология, анестезиология и реанимация, кардиология, коремна хирургия, нервни болести, образна диагностика са специалностите с най-голям брой посочени от колегите си медици. 12 са младите лекари, получили най-много оценки „най-добри”, които колегите им са посочили и Дарик радио ще представи в отделна листа.

„Това наистина не е класация, а действително е цвета на софийската лекарска общност”, съобщи доц. Нина Гочева - национален консултант по кардиология.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo

На церемонията присъства и здравният министър Десислава Атанасова. „Много разчитаме на вас, дано сте живи и здрави, да дарявате надежда, да получавате признателност от пациентите си и на добър път на всички”, обърна се тя към гостите.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик също бе гост на събитието. „Знаете ли, в моята страна няма по-уважавана професия от лекарската. Всеки един родител там отглежда децата си с мечтата, че някой ден те ще станат лекари. В Америка имаме обичая да почитаме лекарите си точно по този начин, по който вие го правите тази вечер. От години ние молим нашите лекари да посочват тези от тях, които са най-добрите в съответната сфера. Затова съм толкова доволен да видя реализирането на тази ваша инициатива. Вие, лекарите и медиците като цяло, имате една много сложна професия и заслужавате почит и уважение за това. Наистина е великолепно, че това се случва и се надявам, че това няма да бъде само еднократно събитие, а ще бъде първата година от една българска традиция. Също така се надявам, че ще го разширите в цялата страна, а няма да остане само в София. Отново искам да ви благодаря за вашите грижи и ви желая всичко най-добро за в бъдеще", каза развълнувано посланикът.

Имената на лекарите и болниците, в които практикуват, може да видите на специализирания уебсайт www.bestdoctors.bg. Следващото анкетно проучване, което екипът на Дарик подготвя е за най-добрите лекари в Пловдив и Варна. Всички определени от съсловието за „най-добри лекари” ще се включат в „Лекарската лига”, учредена от Дарик радио. Тази вечер в нея ще влязат 298-те медици, посочени от колегите си като най-добрите в София.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo