Правителството разреши на Дянков да вземе заем от международните пазари
Правителството разреши на Дянков да вземе заем от международните пазари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
коментар на икономиста Лъчезар Богданов
52101
коментар на икономиста Лъчезар Богданов
Правителството разреши на Дянков да вземе заем от международните пазари
  • коментар на икономиста Лъчезар Богданов
  • Правителството разреши на Дянков да вземе заем от международните пазари

Правителството даде зелена светлина на финансовия министър Симеон Дянков да изтегли нов външен заем. Това стана ясно след заседанието на кабинета и приемането на поправките в Закона за държавния бюджет за 2012 г. С този акт управляващите разрешиха да се емитират книжа на стойност до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в евро - 950 млн. евро. Книжата ще са с 5- или 7-годишен срок, обясни Симеон Дянков. През януари следващата година България трябва да погаси 818,5 млн. евро. По този начин правителството ще изплати един дълг, като изтегли друг. Първоначално финансовият министър Симеон Дянков предлагаше парите за пенсии от Сребърния фонд да се използват за погасяване на външния ни дълг през януари догодина, а като втори източник на финансиране се обмисляше набиране на средства от вътрешния пазар чрез емисия държавни ценни книжа. Идеята парите в подкрепа на пенсионната система да се ползват за плащане на външния дълг обаче получи много критики.

До следващата седмица ще бъдат изпратени уведомителни писма до банките, които работят с еврооблигации в последните години. Те са около 20 в света, каза финансовият министър Симеон Дянков.

„До 950 млн. евро, като в протоколното решение на Министерския съвет е записано, че ще бъде в евро", каза Дянков. Той обясни, че ще е в евро заради валутния борд, а главно дългът, който изтича през 2013 година, също е в евро и процедурата, „ако отидем в европазарите е много по-опростена".

По думите на Дянков заради конкуренцията между финансовите институции, ще бъдат постигнати по-благоприятни условия за държавата, т.е. тя ще трябва да плати по-ниска лихва, от онези, които са свързани с еврооблигациите, чиито падеж е през януари 2013 г. Те са с лихва 7,5 на сто. Лихвата на облигациите, които България трябва да плати през 2015 г., пък е 8,25 процента, припомни финансовият министър.

Икономистът Лъчезар Богданов коментира правителствения ход така: „Всъщност правителството ще изплати един дълг, като изтегли друг".

„На практика става въпрос за български държавен дълг, който ще бъде деноминиран в евро и конкретният повод, за да се случи тази година, е предстоящият значителен падеж на главници по еврооблигации през януари 2013 година. Просто правителството ще изплати един стар дълг, а за целта частично или изцяло ще вземе средства наново, тоест ще вземе нов заем, за да погаси стар заем", обясни Богданов. Той припомни, че за подобен сценарий се говори от доста време и това не е новина, но формално се упълномощава министърът на финансите да предприеме мерки, за да започне такава процедура.

По думите на Богданов, когато едно правителство вземе заем, за да финансира своя дейност или дефицити, в бъдеще някой ще трябва да го плаща. „А как се плащат заеми? Заемите се плащат по два начина - или трябва да има бюджетни излишъци, каквито имаше в България до 2008 година, или трябва да има приходи от приватизация, тоест да се продава собственост, земя, имоти, предприятия и с тези приходи да се погасява дългът. Ако нито едно от двете не се случи, очевидно единственият начин да се погаси стар дълг е да се вземе нов заем", каза икономистът.