Вливат до 1 млрд. лв. в бизнеса тази година по ОП Конкурентоспособност
Вливат до 1 млрд. лв. в бизнеса тази година по ОП Конкурентоспособност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
До 1 млрд. лв. ще се влеят тази година в малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност
51576
До 1 млрд. лв. ще се влеят тази година в малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност
  • До 1 млрд. лв. ще се влеят тази година в малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност

Между 800 млн. и 1 млрд. лева ще се влеят в малките и средни предприятия до края на годината, а средствата ще дойдат по оперативна програма „Конкурентоспособност". Това бяха първите думи на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като бе избран на поста. Не сме в рецесия - имаме ръст на икономиката, но той не се чувства от хората, трябва да направим всичко възможно да подкрепим малките и средните предприятия, допълни новият член на кабинета.

По думите на Добрев парламентът трябва да създаде комисия, която да анализира темата с шистовия газ и да се реши дали да има пълна забрана или да се вземе друго решение. Според него приетият мораториум възпрепятства и конвенционалния добив на газ и затова е необходима такава дискусия.

По мнението му най-големият въпрос в енергетиката е този за АЕЦ „Белене. „Това, което трябва да се случи, е да се разплете казусът с АЕЦ „Белене". Вече заявихме многократно позицията на правителството, че българско-руски проект няма да има. Възможно е реакторът на "Белене" да бъде нов, седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Тази опция би ни дала диверсификация в ядрената енергетика", каза Добрев.

Той изтъкна, че друга важна тема са интерконекторите или междусистемните газови връзки със съседните държави. Добрев съобщи, че първата копка на интерконектора с Румъния ще бъде в началото на лятото и декларира, че в рамките на този мандат по връзката със северната ни съседка ще потече синьо гориво.

По думите на новия министър интерконекторът с Гърция е „на финалната права" и първата копка ще бъде направена или в края на годината, или в началото на 2013-а.

Според министър Добрев интерконекторът с Турция е най-важният за страната ни. „Затова съм изключително щастлив, че по стечение на обстоятелствата до известна степен още от първия ми ден на министър ние имаме пробив в този проект, защото можем да твърдим, че този интерконектор също ще се случи, като работата по него ще се започне веднага", каза той. Тази седмица представители на родния мрежов оператор „Булгартрансгаз" ще са на посещение в турската компания „Боташ", за да уточнят техническите параметри и да започне работата по интерконектора с Турция.

Добрев отново подчерта, че най-важната тема за него в мегаминистерството, което оглавява, е икономиката. „Аз смятам, че имаме капацитета до края на годината да извадим от държавните сметки и да платим на малкия и среден бизнес между 800 млн. и 1 млрд. лв. и това го казвам съвсем отговорно", категоричен е новият министър.

Добрев посочи депутата от ГЕРБ Валентин Николов за наследник на поста зам.-министър с ресор енергетика.