Трайков не е депозирал оставка в ГЕРБ, Цветанов му я поискал след Катар
Трайков не е депозирал оставка в ГЕРБ, Цветанов му я поискал след Катар / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Делян Добрев искал да напусне кабинета с Трайчо Трайков
51374
Делян Добрев искал да напусне кабинета с Трайчо Трайков
  • Делян Добрев искал да напусне кабинета с Трайчо Трайков

Делян Добрев е искал още снощи да напусне икономическото министерство заедно с министър Трайчо Трайков. Това заяви самият Трайков, който отиде в парламента, за да направи изявление пред журналисти, преди да депозира оставката си в Министерския съвет. Трайков така и не отговори на въпроса дали е ходил на плаж в Катар, както твърди премиерът. Трайков каза, че не е подавал оставка пред изпълнителната комисия на ГЕРБ, защото не е член на партията.

Министър Трайков обясни, че оставката му е била поискана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след кацането в София на правителствената делегация, която бе в Катар. „Това не беше необходимо, защото министър-председателят можеше във всеки един момент да ми каже, че вече нямам доверието му и аз щях да я подам без никакъв проблем. Затова въпреки тези странни обстоятелства, нося оставката си", каза Трайков.

Той допълни, че мотиви за искането на оставката му не са били посочени, освен „с половин уста" за конфузната случка в Катар, което Трайков определи като „нелепо". По думите му истинските причини за отстраняването му рано или късно ще станат известни.

„Може и да греша, аз гледах интервюто на министър-председателя тази сутрин и той каза неща, които ако се случат по този начин, значи греша, но ако например „Белене" се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако не бъдем подкрепени да защитим позицията си за 59-те километра в „Южен поток" и възвращаемост над 8 на сто, а не 8 на сто, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15 процента, значи не греша. Но ако всички тези неща се случат, значи греша и наистина причината е конфузът в Катар", каза Трайков.

Той допълни още, че снощи досегашният му заместник и сочен за бъдещ министър на икономиката Делян Добрев е искал да напуска заедно с него кабинета. Но по думите на Трайков, ако е приел, се радва за наследника си, защото Добрев може да се справи.

Чуйте какво още каза Трайков пред медиите:

Трайков не е депозирал оставка в ГЕРБ Цветанов му я поискал след Катар
netinfo