Борисов: Тютюнопушенето е признак на лошо възпитание
Борисов: Тютюнопушенето е признак на лошо възпитание / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов: Тютюнопушенето е признак на лошо възпитание
48222
Борисов: Тютюнопушенето е признак на лошо възпитание
  • Борисов: Тютюнопушенето е признак на лошо възпитание

Все повече тютюнопушенето е признак на лошо възпитание, това казва премиерът Бойко Борисов по време на изнесеното заседание на правителството в Пловдив тази седмица, когато то реши от юни догодина да забрани тотално пушенето на обществени места по предложение на здравния министър Стефан Константинов, стана ясно от стенограмата от заседанието.

„От Америка през Бразилия до Европа и тенденциите в тази област са такива, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето. И не на последно място - неуважение към околните” - това казва министър-председателят на последното заседание на правителството.

Той моли вицепремиерът Цветан Цветанов като „върл непушач” да убеди всички депутати, че трябва да подкрепят проектозакона.

„Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи. Може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, вкъщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пушиш, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един", казва още Борисов. Той припомня дискусията преди две години за цялостна забрана за пушене в заведенията, когато „дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас”. "Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж”, пита премиерът.

„Знам, че много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни - като символ в деня на детето, а и започва летният сезон - тогава времето е хубаво, може да се пуши навън и постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия”, добавя той.