Експерти: Крайно време беше да се забрани пушенето, бизнесът сe оправдава с кризата
Експерти: Крайно време беше да се забрани пушенето, бизнесът сe оправдава с кризата / снимка: БГНЕС, архив
Експерти: Крайно време беше да се забрани пушенето, бизнесът сe оправдава с кризата
48123
Експерти: Крайно време беше да се забрани пушенето, бизнесът сe оправдава с кризата
  • Експерти: Крайно време беше да се забрани пушенето, бизнесът сe оправдава с кризата

За бизнеса, който иска постоянно отлагане на забраната за пушене на закрито, кризата вероятно ще свърши през 2050-та година. Това коментира за Дарик Маша Гаврилова, която в момента работи като експерт към проекта „Да върнем пълната забрана", а допреди година оглавяваше отдела за опазване на общественото здраве към здравното министерство. Според Гаврилова е крайно време пълната забрана да стане факт от догодина, както реши днес правителството. По думите й здравето няма алтернатива и не бива да бъде противопоставяно на бизнеса, а отливът от заведенията ще бъде само временно явление.

„Това ще бъде в полза на непушачите, които са избрали да живият здравословно и да не ги поставяме в условия да дишат 4000 вредни вещества, от които 60-70 канцерогенни. Така че това беше крайно време да се случи", каза Гаврилова.

На въпрос смята ли, че кризата и направените инвестиции в заведенията ще бъдат аргумент за тези, които ще се борят за поредно отлагане на забраната, Гаврилова каза, че те са в правото си да извадят каквито аргументи пожелаят. „За тях сигурно кризата ще свърши през 2050 година", коментира тя.

Гаврилова е убедена, гледайки заведенията в другите държави, където е въведена пълна забрана, че заведение, което е добро, предлага хубава кухня, има хубава атмосфера, не остава празно. Нашите такива заведения също няма да бъдат празни, смята тя.

Експертът изрази мнение, че собственици търсят оправдание. Тя прогнозира „малък" отлив от заведенията след въвеждането на забраната, докато хората свикнат с условията, но според нея това няма „да наруши" печалбите и оборотите.