Рагин: Властта си вкарва автогол със забраната за пушене на закрито от 1 юни
Рагин: Властта си вкарва автогол със забраната за пушене на закрито от 1 юни / снимка: БГНЕС, архив
Рагин: Властта си вкарва автогол със забраната за пушене на закрито от 1 юни
48119
Рагин: Властта си вкарва автогол със забраната за пушене на закрито от 1 юни
  • Рагин: Властта си вкарва автогол със забраната за пушене на закрито от 1 юни

Фалити на заведения и сериозен удар върху бизнеса прогнозира пред Дарик председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, ако стане факт от 1 юни догодина одобрената днес от правителството пълна забрана за пушене на закрити обществени места. Засега протести не се планирали, въпреки настроенията на собственици на хотели и ресторанти в страната.

Рагин посочи, че бизнесът е бил склонен забраната да се въведе у нас от 2013 г., макар европейските директиви да са дали за краен срок 2015-та. По думите му 30 процента от заведенията в Гърция и Испания са затворили след въвеждането на забраните за пушене в тези страни, но в Гърция вече е допуснато изключение по този въпрос заради кризата. Благой Рагин постави и въпроса за това кой ще плати на собствениците на заведения, които преди две години са инвестирали сериозни суми, за да реконструират обектите си и да инсталират модерна вентилация.

„Това на футболен език се казва „автогол", но има и една руска поговорка „Поживем - увидим!", каза Рагин. Нашият бизнес няма да може да понесе тази тежест, защото ние работим вече две години на себестойност, а пазарът се е свил, добави той. Председателят на БХРА посочи, че браншът разчита на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Той защити интересите им и при предишните промени в Закона за здравето, когато въвеждането на пълната забрана за пушене на закрито беше отложена.

Благой Рагин обясни, че поддържа връзки с колегите си в Гърция и Италия, където са затворили около 30 процента от заведенията след забраната за пушене в тях. „В Гърция това мероприятие се провали и който плати 20 хиляди евро може да пуска клиенти-пушачи, в Италия и Испания почти не се спазва. Това е като антикризисна мярка, падат правителства - кой ти гледа сега дали пушиш или не пушиш?!?", коментира още Рагин.

По думите му само преди две години колегите му са теглили сериозни кредити, за да направят заведенията си така, че да отговарят на санитарните изисквания - модерна вентилация и преградни стени. „Всеки заложи апартаменти, къщи и сега се чувстват измамени, казват кой ще плати тази цена, така че сега фалитът е неизбежен. На трудовата борса ще излязат куп колеги, а пък колко банки няма да могат да си съберат лошите кредити един господ знае", коментира още Рагин.