Без виновни до момента за катастрофата на магистрала „Тракия”
Без виновни до момента за катастрофата на магистрала „Тракия” / снимка: DarikNews.bg, архив
Без виновни до момента катастрофата на магистрала „Тракия”
48082
Без виновни до момента катастрофата на магистрала „Тракия”
  • Без виновни до момента катастрофата на магистрала „Тракия”

Изтече удълженият с два месеца срок за разследването за жестоката катастрофа на магистрала Тракия". По данни на прокуратурата причините са ясни, готова е и петорно-техническата експертиза от близо 60 страници, но към момента виновни за катастрофата няма.

През юни осем души загинаха, а 10 бяха ранени, след като автобусът на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

Автобусът-убиец е имал технически проблеми, показват резултатите от експертизите, които от прокуратурата пазят в тайна. Освен автотехническа, бе направена и металоскопна експертиза на счупената греда от ходовата част на автобуса. Според експертите от Пловдив, София и Русе, подписали се под изготвената петорна експертиза, гредите на шасито на автобуса са били напукани, а заварките са били направени некачествено. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка. Шофьорът е загубил управление над автобуса. Той се опитал да завие надясно, но автобусът тръгнал в обратна посока към мантинелата.

До момента като обвиняеми са привлечени шофьорът на автобуса Светослав Димитров и собственикът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел. 43-годишният шофьор бе арестуван, но по-късно бе пуснат под парична гаранция от 1000 лева. На него са му повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, съобщи за Дарик говорителят на Окръжната прокуратура Галин Гавраилов. По думите му в момента предстои преценка на доказателствата на двете експертизи от гледна точка на това дали и други лица биха понесли наказателна отговорност. Едва тогава петорната експертиза ще може да се коментира, подчерта прокурор Гавраилов. Той обясни, че ако се установи, че лицата, отговарящи за техническото състояние на автобуса, имат отношение към катастрофата, би могло водачът да бъде освободен от отговорност.

Други новини от Пловдив