Тотю Младенов готов с оставката си, ако Борисов я поиска
Тотю Младенов готов с оставката си, ако Борисов я поиска / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Тотю Младенов готов с оставката си, ако Борисов я поиска
47275
Тотю Младенов готов с оставката си, ако Борисов я поиска
  • Тотю Младенов готов с оставката си, ако Борисов я поиска

Намеренията на правителството да увеличи от догодина възрастта за пенсиониране и несъгласието на синдикатите с това предложение станаха причина премиерът Бойко Борисов да покаже жълт картон на министъра си на труда и социалната политика Тотю Младенов. Борисов го укори като обясни, че именно негова работа е да разяснява на гражданите и синдикатите необходимостта от вдигането на годините за пенсия.

От своя страна Младенов обясни, че е готов да подаде оставка, ако министър-председателят му я поиска. Самите синдикати пък са на мнение, че не Младенов е човекът, който трябва да бъде атакуван за предложението, а финансовият министър Симеон Дянков.

Ден след като КНСБ и Подкрепа анонсираха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество те се обърнаха с молба към Бойко Борисов да го оглави временно, докато се възстанови нормалният социален диалог. Засега остава планираната от тях за 30-ти ноември национална протестна демонстрация пред парламента.

Две седмици след появата на идеята за предсрочно вдигане на възрастта за пенсия премиерът Бойко Борисов посочи министъра, отговорен за нейното популяризиране в обществото.

„Не трябва аз да съм инстанцията, която да обяснява на българските граждани защо трябва да се вдига пенсионната възраст, защо НОИ като система е недофинансирана. Всичко това трябва да го прави социалният министър и да го отстоява пред синдикатите", каза премиерът.

Тотю Младенов обясни причините за предсрочното вдигане на възрастта - кризата, растящата безработица и очаквано големият натиск върху осигурителната система.

„За да запазим стабилността на системата и да гарантираме пенсиите, които получават в момента нашите бащи и майки, ние сме длъжни да направим тези реформи", категоричен е той.

Младенов увери, че диалогът със синдикатите продължава и чрез него ще бъдат намерени най-добрите решения за пенсионната реформа. Въпреки това, засега остава решението за вдигане на възрастта с една година от януари 2012-та година. За продължаване на диалога синдикатите поискаха среща с премиера Борисов и отстраняването на Симеон Дянков от председателското място в тристранния съвет.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, заяви, че синдикатите не се склонни на никакви решения, които са „на парче" и са извън тристранния диалог. „Ние не сме привърженици на каквито и да било формати на политическа криза и нямаме намерение да я предизвикваме, но ако някой умишлено ни тласка към подобни действия, той се нарича министър Дянков", каза Димитров.

На 30-ти ноември синдикатите организират национален протест пред парламента и очакват включването на над 15 000 души.