Премиерът уволни зам.-министрите Чобанов и Русинов
Премиерът уволни зам.-министрите Чобанов и Русинов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зам.-министрите Тодор Чобанов и Първан Русинов се разделят с постовете си
46076
Зам.-министрите Тодор Чобанов и Първан Русинов се разделят с постовете си
  • Зам.-министрите Тодор Чобанов и Първан Русинов се разделят с постовете си

Двама зам.-министри ще бъдат освободени от длъжност - на културата Тодор Чобанов и на транспорта и съобщенията Първан Русинов. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като разгледа археологическите разкопки при базиликата „Света София". Задълженията на Чобанов в културното министерство ще бъдат поети от Георги Стоев, който има дългогодишен стаж в сферата на паметниците на културата. За заместник на Първан Русинов пък е избран Валери Борисов.

След като огледа разкопките при базиликата „Света София", премиерът Бойко Борисов заяви, че ще смени ресорния зам.-министър на културата Тодор Чобанов.

„Искам по-голям ритъм на работа, искам за шест месеца това да е приключено, защото искам светът да му се радва", категоричен бе министър-председателят.

По-късно министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че Чобанов ще остане на друга длъжност, но не е ясно каква, защото това ще го реши премиерът. „Той не е работил и един ден като археолог, бе хора. Археологията е много по-различно нещо от теорията", коментира министърът.

На въпрос как ще коментира искането на собствената му оставка от проф. Минеков, който вчера написа отворено писмо до премиера по този повод, Рашидов отговори: „Всеки има правото да ми иска оставката".

Освен Чобанов, и зам.-министърът на транспорта Първан Русинов, отговорен за електронното правителство, ще бъде освободен. Причина затова е, че се е наложило от един месец премиерът по собственото признание на министър-председателя да ръководи електронното правителство, а преди преди две години Борисов е възложил това на Русинов. „Искам и там до осем-десет месеца да сме приключили и с електронното правителство. Много пъти съм казвал, че който не издържа на ритъма и не работи с темповете, които искам, просто слагам друг", каза Борисов.

На мястото на Русинов ще бъде назначен Валери Борисов, който е наблюдаван от няколко седмици от премиера и е избран за нов зам.-министър заради добрата си работа.