РЗС предупредиха за грандиозна фалшификация на предстоящия вот
РЗС предупредиха за грандиозна фалшификация на предстоящия вот / Sofia Photo Agency, архив
РЗС предупредиха за грандиозна фалшификация на предстоящия вот
44435
РЗС предупредиха за грандиозна фалшификация на предстоящия вот
  • РЗС предупредиха за грандиозна фалшификация на предстоящия вот

За грандиозна фалшификация на предстоящите избори предупредиха от РЗС. Причината е разминаване на броя на живеещите в различните общини според последното преброяване на населението от Националния статистически институт и списъците с гласоподавателите, които изготвя служба „Гражданска регистрация и административно обслужване".

РЗС се позовават на официални данни, публикувани на интернет страниците на двете институции. Според партията в цялата страна могат да бъдат манипулирани гласовете на близо 1 млн. души, а заедно с възможността за гласуване по настоящ адрес фалшифицираните гласове могат да нараснат до 1.5 млн.

„Две държавни институции - в лицето на НСИ и ГРАО, публикуват данни, които ние определяме като потресаващи. Разминаванията в повече от 40% от общините е над 80%, а в 20% от общините има разминаване, което е между 150 и 300%", каза още Янев.

По думите му в общините, определяни като бастиони на ДПС, разминаването навсякъде е от порядъка на 150% и 200%. „В Община Джебел има разминаване от 328%, което е рекордно за страната. Според списъците на ГРАО ще гласуват 328% повече, отколкото са преброени на последното преброяване. Такава грандиозна предпоставка за фалшификация на избори, няма в нито една друга европейска държава. Това дава възможност тези хора да бъдат подписани, че са гласували. Това дава възможност в цялата страна да бъдат фалшифицирани данните с около 1 милион гласа, с тези разминавания, които в цяла България са от порядъка на 965 280 гласа", добави Яне Янев.

От РЗС предупредиха, че ще се обърнат към всички европейски служби, които имат отношение към проблема. Яне Янев обяви, че са готови и да обжалват резултатите от предстоящия вот за президент и местна власт.