България и Русия замразиха за три месеца преговорите за АЕЦ „Белене”
България и Русия замразиха за три месеца преговорите за АЕЦ „Белене” / DarikNews.bg, архив
България и Русия замразиха за три месеца преговорите за АЕЦ „Белене”
43280
България и Русия замразиха за три месеца преговорите за АЕЦ „Белене”
  • България и Русия замразиха за три месеца преговорите за АЕЦ „Белене”

България и Русия замразиха официално за три месеца преговорите за строежа на атомната централа „Белене". Това стана с допълнително споразумение към договора между двете страни от 2006 г.

Представители на Националната електрическа компания (НЕК) и „Атомстройекспорт", част от държавната корпорация „Росатом", подписаха допълнение, което удължава срока на действие на споразумението до 30 септември 2011 г.

В официалното съобщение на руската компания „Атомстройекспорт" пише, че двете страни изразяват съгласие, че успешното развитие на проекта АЕЦ „Белене" зависи от съответното привличане на финансиране. „С цел да не бъдат допуснати някакви съмнения с настоящото допълнение, преговорите по договора за проектиране, доставка и строителство не се прекратяват", пише още там.

Замразяването на преговорите беше поискано от министъра на икономиката Трайчо Трайков преди три седмици, защото България имала все още въпроси за финансирането на проекта. Въпреки това руската компания в момента строи реакторите за централата. Заради това България дължи ежемесечно по 5 млн. евро на „Атомстройекспорт".