Кабинетът „Борисов” оцеля и при втория вот на недоверие
Кабинетът „Борисов” оцеля и при втория вот на недоверие / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Кабинетът „Борисов” оцеля и при втория вот на недоверие
42700
Кабинетът „Борисов” оцеля и при втория вот на недоверие
  • Кабинетът „Борисов” оцеля и при втория вот на недоверие

Очаквано кабинетът "Борисов" оцеля и при втория вот на недоверие, поискан от опозицията от началото на мандата му, този път за провала в антикризисната политика на управлението. Срещу искането на опозицията в подкрепа на кабинета гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, независимите, подкрепящи в декларация правителството и тримата най-скоро напуснали "Атака". Избраниците от "Синята коалиция", "Атака" и РЗС не участваха в гласуването. БСП и ДПС събраха в своя полза 70 гласа. Независимите Камен Петков (напуснал "Атака") и Корман Исмаилов (изключен от ДПС) се въздържаха. От залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов. Отново не се появи и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

За първи път гласуването не беше излъчено пряко по държавните радио и телевизия. От "Атака" поискаха то да е тайно, а от БСП поименно със ставане от място, но предложенията бяха отхвърлени от мнозинството с аргумента, че така няма да се разбере кой подкрепя правителството и политиката му.

Кабинетът Борисов оцеля и при втория вот на недоверие
netinfo

Традиционно трима души се възползваха от правото да аргументират отрицателния си вот срещу исканата оставка на кабинета. Искра Фидосова подари сметало на лидера на БСП Сергей Станишев, за да е по-точен в сметките за процентите на усвояване на еврофондовете на сегашното и на предишното правителства. „Едно сметало, за да се научите да смятате усвояването на еврофондове и това колко усвоихте вие - една кръгла нула, и колко усвои правителството на ГЕРБ - 13 процента, господин Станишев", обърна се към лидера на социалистите Фидосова.

Кабинетът Борисов оцеля и при втория вот на недоверие
netinfo
След нея другият зам.-председател на групата на ГЕРБ Валентин Николов подари лентичка от трибагреника на Станишев, а независимият Тодор Великов имаше конкретно желание към социалистите: „Защо не се приберете Иван Костов отново във вашите редици, за да си оправим дясното пространство?"

Станишев отговори, че не приема съвети от „политически номад" кого да прибира в партията. „Със сигурност не бих прибрал обратно и министър-председателя, господин Борисов, който беше член на нашата партия и затова напусна навремето МВР. Днес ГЕРБ са много щедри на подаръци към мен лично, може би защото не са щедри към българските граждани, защото е факт, че две години доходите са замразени", коментира лидерът на БСП.

Кабинетът Борисов оцеля и при втория вот на недоверие
netinfo


Шестима министри, начело с вицепремиера Цветан Цветанов бяха в залата по време на гласуването на вота на недоверие. Другият вицепремиер Симеон Дянков избра по-ранен час, за да може заедно с културния министър Вежди Рашидов да се похвалят пред депутатите за новооткрития музей и подари на опозицията част от прерязаната му лента. Дянков избра да пропусне гласуването на вота.

Кабинетът Борисов оцеля и при втория вот на недоверие
netinfo
Шоуто в залата от балкона за гости наблюдаваше футболната легенда Христо Стоичков, който дошъл от любопитство. „Беше ми много интересно да видя как минават тези вотове, дали са правилни или не. Естествено, че, както бяха и очакванията, много шум за нищо", коментира Стоичков.

БСП и ДПС обявиха, че е на дневен ред следващ вот на недоверие, чиято тема тепърва ще се изяснява. РЗС започват разговори от понеделник за внасяне на ново искане на оставка на кабинета, този път заради провал в работата на МВР. По същата тема за нов вот разсъждават и от Синята коалиция. Първият вот на недоверие към кабинета „Борисов" беше през октомври миналата година заради провала в здравна политика, а в края на януари тази година премиерът поиска вот на доверие, който очаквано получи.