Иван Вълков: Не може само годините да са критерий за сигурността на автобус
Иван Вълков: Не може само годините да са критерий за сигурността на автобус / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иван Вълков: Не може само годините да са критерий за сигурността на автобус
42598
Иван Вълков: Не може само годините да са критерий за сигурността на автобус
  • Иван Вълков: Не може само годините да са критерий за сигурността на автобус

Не може на 100% годините на автобуса да са критерий за неговата сигурност, това заяви председателят на транспортната комисия в Народното събрание Иван Вълков от ГЕРБ в коментар за идеята на ресорния министър Ивайло Московски да се търсят законови промени, които да забранят толкова стари автобуси да превозват пътници.

По думите му това са идеи да се ограничат много стари автобуси, защото все пак, ако се погледне от техническa гледна точка един автобус на 15 години може да е по-изправен от рейс на пет години. Въпреки всичко според Вълков по-старите автобуси имат по-голямо износване, умора на материала и това също оказва влияние.

„Но не можем да кажем точно годините на автобуса да са критерий изцяло”, категоричен е Вълков. Той допълни, че законодателството в момента е много добро в тази насока.

Според председателя на парламентарната транспортна комисия не бива след всеки сериозен инцидент да казваме, че трябва да бъдат направени някакви промени в законодателството. Вълков изрази мнение, че по-скоро трябва да има по-строги мерки във всички пунктове за годишен технически преглед, да се спазват строго правилата за движение по пътищата.

Около 1.00 ч. през нощта на 15 юни, стар автобус марка „Мерцедес”, пътуващ от София за Бургас, се обърна и се самозапали на магистрала „Тракия” близо до Хисаря. Осем души починаха, един е с опасност за живота, общо 22-ма са потърсили лекарска помощ.
При огледа на изгорелия автобус е установена счупена греда и разрез на задна дясна гума.

Фирмата собственик на автобуса е „Бургас Тур-90”, а лицензът на превоз на пътници е притежание на фирмата „Ентуртранс”. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията работи по две версии за инцидента - превишена скорост и заспиване на шофьора зад волана. Транспортният министър Ивайло Московски обаче категорично заяви, че проверка е установила, че автобусът се е движел с допустимата по закон скорост.

Николай Точев, управителят на фирмата „Ентуртранс”, обясни, че е разговарял с шофьора на автобуса, който му е казал, че е чул трясък в задната част на рейса. Точев смята, че шофьорът не е бил заспал при инцидента.