Фирмата, собственик на автобуса, не била регистрирана за превоз на пътници
Фирмата, собственик на автобуса, не била регистрирана за превоз на пътници / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Фирмата, собственик на автобуса, не била регистрирана за превоз на пътници
42592
Фирмата, собственик на автобуса, не била регистрирана за превоз на пътници
  • Фирмата, собственик на автобуса, не била регистрирана за превоз на пътници

Бургаска фирма „Бургас Тур-90” е собственост на Бурак Саглам, показа справка на Дарик в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници.

Дейностите, които фирмата извършва, според данните на търговския регистър са:

покупка на стоки с цел продажба, продажба на стоки от собствено производство, покупка, строежи и обзавеждане на недвижими имоти, осъществяване на всякакви сделки с недвижими имоти и движими вещи, валутни сделки, включително да придобива и отчуждава в съответствие със закона, недвижими и движими вещи, както и да ги отдава под наем, вещни права, права върху изобретения, търговски марки, но,-хау, авторски произведения и други обекти на интелектуалната собственост, импорт – експорт в страната и чужбина, превозни сделки и всички други дейности, за които закона предвижда воденето им по търговски начин, да придобива прав от всякакъв вид и да се задължава по всякакъв вид.

От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Според справка в Търговския регистър на същия адрес, на който е регистрирана бургаската фирма „Бургас Тур-90”, собственик на катастрофиралия автобус, е регистрирана и друга фирма - „Ентуртранс” ООД, която е обявена в несъстоятелност от февруари тази година. Управител на фирмата е Ениз Ченгел. И двете фирми са регистрирани в Търговския език на един и същ адрес - Бургас, ул. „Г. Шогунов” 22.

„Ентуртранс” ООД е обявена в несъстоятелност по нейна инициатива през февруари с решение на Окръжен съд-Бургас. Начална дата на неплатежоспособността е от края на декември 2010 г. Назначен е синдик на дружеството, който трябва да разпродава активите й и да плаща на нейните кредитори.

Автобусът марка "Мерцедес", пътуващ от София за Бургас, тази нощ се е преобърнал и запалил на автомагистрала "Тракия". Осем души са починали, двама са с опасност за живота, 18 са ранени с различни травми, без опасност за живота.